Автономнa, електрична Lada kalian

329

Во Русија на база на моделот Lada Kalina е развиен екапериментален караван што самостојно вози

Автомобилите ги осмислиле експертите од Централниот научно истражувачки автомобилски и авто мото институт NAMI што преку својата страница на социјалните мрежи објавија фотки и неколку технички детали.

Автомобилот без помош на возач ќе го задвижи електромотор вози напред со брзина од 50 km/h, врти, го следи возилото пред себе, ги прпознава сообраќајните знаци и пречки на патот

Системот на автономно управување му овозможува на возилото да ја следи маршутата на движење на мапа, како и да употребува звучни и светлосни сигнали.

 

Двигател е веќе рековме електромотор со моќ од 30 до максимум 72,4 kW.

Се наведува и дека автомобилот има автономија на возење со едно полнење на батериите од 50 km и ќе постигнува максимална брзина од 120 km/h.