Дузина ретки Porsche модели проценети на 7 милиони долари

214

Аукциската куќа RM Sotheby’s, во март годинава, во рамки на „Конкурсот за елеганција“ на Амелија Ајленд,  ќе понуди ретки модели Porsche 911 (964)

Познавачите предвидуваат цената на колекцијата oд 12 суперспортисти од Цуфенхаузен за ќе биде околу 7,4 милиони американски долари.

Од Porsche изборот на автомобили го смета за еден од најбогатите во светот, бидејќи сите изведби се развиени од страна на спортската поделба на германската компанија, a станува збор за 11 креации од верзијата 964 и еден coupe 930.

Помеѓу најважните модели од колекцијата е Porsche Carrera RSR 3.8 со ретка жолта боја за брендот Ferrari Yellow.

Производната серија на оваа верзија е многу скромна, само 45 единици, а прогнозата за цената на аукцијата на автомобилот варира помеѓу 1,2 и 1,4 милиони долари.

Не помалку вреди и  Carrera RS 3.8 од 1993 година, бидејќи е во само 55 прмероци, а организаторите на аукција се надеваат на цена од 1,5 милиони долари.

Тука е и еден помал автомобил Porsche 911 Turbo S X83 Flachbau, произведен во само 10 примероци, што би можел да ја надмине цената од 600.000 долари.