Jaguar Land Rover со нов управувач со сензори за поголема безбедност!

Управувачи со греење не се никаква новина во светот на автомобилската индустрија, особено кај луксузните марки, но Jaguar Land Rover (JLR) на овој систем, покрај греењето на рацете на возачот,  му пронашол уште една потенцијална намена…

Имено, JLR во соработка со универзитетот во Глазгов, осмислил систем што користи греење и ладење на управувачкото тркало за да го информира возачот во која насока треба да сврти или, кога би требало да се престрои во друга  лента на коловозот.

Системот брзо го загрева, односно го лади тркалото на управувачот за до шест ( 6°C) степени Целзиусови, a температурата може и да се прилагоди, ако спомнатата разлика за возачот е преголема.

Во JLR веруваат дека со употреба на тој систем би се намалил бројот на сообраќајните несреќи со оглед на тоа дека возачот не би требало да го симнува погледот од патот и гледа на пример во централниот екран на информативниот систем за упатства од навигацијата.

Тоа е важно, сметаат Британците , со оглед на тоа дека токму невниманието е причина за голем број на сообраќајни несреќи .

Покрај можноста за давање упатства за насоката во која треба да се вози, таа технологија може да се користи и за пружање на некои други информации што не се така итни.

Засега нема информации за тоа дал и кога таа технологија ќе се примени во возилата на JLR.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Audi A8 уште по напреден со нова иновација- паметно потпирање!

VW со нов мануелен менувач ќе ја намали потрошувачката за 5%

Првиот Toyota Prius PHV со соларни панели !

ZF co паметна трансмисија на силата!

Ducato MY2020 electric: повеќе технологија, поeфикасeн и со поголема вредност!

Поминаа  60 години откако Volvo ни го подари безбедносниот ремен!

Претставена автономната BMW Series 7!

KIA и Hyundai- Дополнителни инвестиции во автономни возила

ACEINNA со нова сензорска единица за инерцијални мерења!!!