3D пешачките премини ги забавуваат возачите ја зголемува безбедноста!

Оптичката илузија поради која повеќето мислат дека пешачките премини се издигнати над нивото од сообраќајницата ги „принудуваат“ возачите да забават со што значително се зголемува безбедноста.

Исланд прв започна со пилот проектот, а 3D пешачките премини,  а масовно имаат намера да ги корситат во SAD, Канада, Индија, Кина и Русија.

Имено,  сообраќајните експерти закличиле дека 3D  пешачките премини може да бидат извонреден инструмент за забавување на сообраќајот.

Возачите кои приоѓаат до таков премин за пешаци добиваат впечаток дека е кренат над нивото на сообраќајницата па усште повеќе го забавуваат возилото одошто тоа би го направиле при пристапување до класичен пешачки премин.

Како работите функционираат во реалност најдобро може да се виси од следнто видео.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Honda ја покажа внатрешноста на Urban EV

Volkswagen T-Roc R concept дебитира во Женева 2019

Нов Mini John Cooper Works GP

Новиот Audi Q3 ја доби наградата „Best Cars 2019“

BMW serieѕ 8 во First edition верзија скапа играчка за само 400 одбрани!

Нов Ducati за само 6.000 евра!

Volkswagen Beach Buggy-e премиерно во Женева

Три јубилеи на Porsche: 50 години од моделот 917, 50 години од моделот 914 и 10 години од Panamera

VW има намера да го оживее Moskvich како против удар на Dacia и Lada!