Аеродинамиката во автомобилската индустрија

Науката која го проучува влијанието на воздухот, гасовите и течностите врз телата кои се движат низ него, како и силите што настануваат се нарекува аеродинамика.

Кога се анализираат и решаваат аеродинамички проблеми, обично се анализираат различни параметри како брзина, температура, густина и притисок. Постојат различни поделби на аеродинамиката, а таа се испитува најмногу во воздухопловството, а потоа и во автомобилската индустрија. Она што е особено интересно е тоа што го проучуваат и градежните инженери кога градат високи згради и мостови.

Но, да се вратиме на автомобилската индустрија. Кога се појавија првите автомобили и кога започна масовното производство, никој воопшто не се грижеше за аеродинамиката. Имено, нафта имало колку сакаш, а некои стандарди поврзани со издувните гасови сè уште не постоеле. Затоа, доколку сакате посилен и побрз автомобил, едноставно би вградиле појак мотор. Сепак, набрзо стана јасно дека работите веќе не се толку пријатни. Имено, при големи брзини би имало силен шум што го направи возењето многу непријатно искуство. Покрај тоа, потрошувачката на гориво би се зголемила драстично. Тогаш бензинските пумпи не беа насекаде како денес, па големата потрошувачка на гориво стана голем проблем. Поради оваа причина, инженерите на автомобилската индустрија почнаа да ги чешаат главите и зачекорија во областа на аеродинамиката.

Имено, во тоа време имаше и бум во воздухопловната индустрија, која трпеше од истата болка. Затоа, автомобилските експерти почнаа да ги користат достигнувањата на аеродинамиката од воздухопловната индустрија. Првиот што направи пресврт беше шведскиот Saab, кој го претстави моделот Saab 92 во 1947 година. Производител? копираше и пробни тунели за ветер од воздухопловната индустрија, во кои ги тестираше своите автомобили. Овој модел на Saab имаше облик на јајце и неговиот отпор на воздухот беше сензационални 0,30. Овој автомобил може да вози многу побрзо и подолго со помала потрошувачка на гориво, без да има инсталиран помоќен мотор во него. По ова откритие, тестирањето на тунелите за ветер стана нормален дел од секое произведено возило.

Со текот на времето, се покажа дека тоа не ги реши сите проблеми. Имено, колку е помал отпорот на воздухот на возилото, толку е помала силата на адхезија на површината на која вози. Веќе просечно возило? при брзина од 160 километри на час остава впечаток дека ќе полета и токму тоа е проблемот за кој зборуваме. Тоа се случува затоа што под возилото тече голема количина на воздушна маса и сака да го подигне. Токму поради оваа причина сите спортски автомобили имаат вграден заден спојлер.

Исто така, се покажа дека обликот на капка вода е идеален во однос на аеродинамиката, но само до брзина на возилото што не надминува 180 километри на час. Затоа, по 2010 година започнаа нови подобрувања на возилата со цел да се намали отпорот на воздухот и потрошувачката на гориво, но да се зголеми безбедноста. Така, денешните автомобили имаат спуштен под, што резултира со пониска силуета на автомобилот, заоблени ретровизори, што го намалува страничниот отпор и слично.

Она што се случува во последните години се автомобили кои се многу помали по ширина, дури и со двојно поголема ширина, а нивните седишта се поставени едно до друго во внатрешноста, како во борбените авиони. Со ова, велат експертите, добивате сензационално низок отпор на воздухот!

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Новата CATL платформа обезбедува 1000 km автономија и троши 10,5 kWh/100km

Lotus претстави полнач за батерии за ЕV со монструозна моќ

Nio ја проширува мрежата на станици за размена на батерии

BMW iX има вградена батерија која му дава домет од 978 km

Најава за електричен Renault 5

Воздушни перничиња во браниците

Започнува сериското производство на првата серија роботакси возила

Stellantis и Renault половните дизел комбиња ќе ги прават електрични

Автономен автомобил IndyCar ќе пристигне во Гудвуд следната година