AFL (Adaptive Forward Lighting) – прилагодливи фарови -регулираат  интензитет, ширина и насока на зракот

AFL – кратенка на Adaptive Forward Lighting (прилагодливи предни светла) означува фарови од новата генерација, кои самостојно ги прилагодуваат интензитетот, ширината и насоката на светлосен зрак (сноп)…

Тоа се светла што го ротираат зракот во правец на свиокот, или го шир светлосниот зрак на крстосница.

За тоа е одговорна контролната електроника, која ги одредува карактеристиките на осветлувањето врз основа на информации за интензитетот на светлината пред возилото („фатени“ од специјални сензори), брзината на возењето и аголот на управување, со што значително се подобрува видливоста во критични услови.

Првиот пазарен модел со вакви светла бил S-Class Mercedes-Benz 2000.

Логиката е едноставна: светлосниот зрак во свиок се протега тангенцијално и, во зависност од искривеноста на траекторијата, осветлува само неколку десетици метри пат пред возачот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Urban Aero го најави CityHawk, хидрогенскиот летечки автомобил

Jeep Gladiator сега достапен и со дизел мотор

Пневматиците за 20%ја зголемија автономијата на EV

Mercedes го откри ентериерот со пет екрани за новата S класа

FCA најави офанзива на mild hybrid мотори

Мотоцикл без звук ќе јури повеќе од 330 км/ч

Корона вирусот ќе влиjае на сите идни автомобили

Мотоциклите на BMW со адаптивен темпомат

NEVS го претстави Sango автономното возило како дел од PONS