Audi не се откажува од водородните ќелии!

Фокусот на германскиот гигант и натаму е врз електричните со батерии изведби, но не се откажува и од автомобили што за енергија користат водород и горивни ќелии, за што потврда е и последниот таков прототип…

Во Audi го прифати модерниот тренд на електрификација, при што активно работи на проширување на електричната гама со новите e-Tron Crossover, e-Tron Sportback и e-Tron GT.

Но, иако фокусот е на електрификацијата, компанијата не се откажала од технологијата на водородните горивни ќелии, па иако поминаа неколку години откако Audi го претстави концепт за горивни ќелии, тој и натаму работи на тоа поле и на  крајот на годинава се очекува да биде претставен и прототипот на шестата генерација на горивни ќелии.

Обновениот интерес за водородните системи е резултат на растечката загриженост во врска со снабдувањето на суровини потребни за производство на батериските пакувања.

Прашањата веќе се појавуваат и тие најверојатно ќе станат потешки бидејќи електричните возила почнуваат да го преплавуваат пазарот, а за да се справи со предизвиците кои доаѓаат Audi ќе стане водечка група на Volkswagen за технологијата на водородните горивни ќелии!

“Ќе го зголемиме приоритетот во поглед на водородните горивни ќелии, ќе инвестираме повеќе пари, повеќе капацитет на луѓето и поголема самодоверба”, објасни претседателот на Audi, Брам Шот.

Во насока на тој напор, Audi може да стави возило со горивни ќелии во ограничено производство, а моделот може да се произведе во Некарсулм, Германија и да биде понуден на потрошувачите преку специјална лизинг програма.

Неговото пристигнување е најавено до 2021 годинаа ќе ја користи технологијата на горивни ќелии од Hyundai, благодарение на договорот потпишан минатото лето.

Во блиска иднина би  можеле да очекуваме и дополнителни возила на водородни горивни ќелии, но според Брам Шот, масовното производство би можело да започне дури во втората половина на идната декада.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Bosch воведува 3D дигитална инструмент плоча!

Chevrolet со нов систем што условува врзување на појас

Razer со Chroma и кај автомобилите

Алијансата на производители на автомобили инвестира во AI Start-Up Recogni

Hyundai со електрмобил со соларно пoкрив за полнење батерии!

Новиот V8 Godzilla на Ford од 7,3 литри ветува голема сила на мали вртежи!

Hyundai со систем за монеторинг и сигнализација за состојбата на задната клупа

Новата Corsa е нај аеродинамичен – супер мини на пазарот

Driver Alert- Со електроника против сон зад управувачот