Австрија и Германија планираат соларни авто патишта

Истражувачките институции во Австрија и Германија започнаа со заеднички проект со цел развој на соларна централа на покривот на автопатот, наречена PV-SÜD….

Австрискиот институт за технологија (AIT) се здружи со Fraunhofer ISE и фирмата Forster Industrietechnik да развијат и да направат прототип за да откријат дали таквите соларни единици се практични и можат ли да се вклопат во постојното управување со одржувањето, како што е на пример отстранувањето на снегот од патот.

Од AIT кажале дека објектите на покривот не само што можат да произведат електрична енергија, туку и да го заштитат патот и да го продолжат неговиот животен век, а исто така можат да помогнат во заштитата од бучава.

Сончевите панели што би се поставиле над автопатот би биле различни од класичните, затоа што тие би пропуштале во поголемо количество светлина, така што возачите не би биле во мрак.

Сончевите панели се клучна технологија за премин кон обновливи извори, но недостатокот на простор е често проблем за ширење нивната примена

Некогашниот светски лидер во технологијата, германскиот соларен сектор ослабе како резултат на зголемената конкуренција во странство и намалените стапки на експанзија во домаќинствата, во последните години.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Иновативни метлички со две острици

Германците вградуваат клима уреди и во автопат

Lamborghini со нов V12 со хибридна помош

Електричен AC Cobra Series1

Повеќе од две и пол децении ESP спасува животи на патот

Beach Bot автономен робот „чешла“ плажи собира остатоци од цигари, ѓубре…

Шатл без возач, тестира гуми без воздух!

Во Русија направен најголемиот мобилен полнач за EV во светот!

Hyundai ќе понуди Ioniq 5 N перформанс изведба