Автомобилите на Audi ќе комуницираат со семафори

Новите модели на Audi имаат можност за комуникација системот за регулирање на сообраќајот со помош на семафори, пренесуваат светските агенции…

Системот Audi Traffic Light Information e во моментов достапен исклучиво Дизелдорф и засега нуди две функции.

Првата е GLOSA (Green Light Optimized Speed Advisory), функција на оптимизација на брзината за поминување низ зелено светло. Системот ја пресметува оптималната брзина со која возачот ќе „фати“  најмногу зелени светла на зацртаната рута.

Исто така системот советува до 250 m пред семафорот за колку треба да се редуцира брзината на движење.

Втората функција е Time-to-Green со која системот го информира возачот кога ќе се активира зеленото светло

 

Првите проекции говорат дека со примена на овој систем е можно да се намали потрошувачката на гориво и до 15%.

На крај ќе кажеме дека сите модели почнувајќи од A4 што се произведени од јули минатата 2019 година имаат во стандардна опрема Audi Traffic Light Information технологија.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

KIA со помош на Rimac подготвува електричен автомобил

VW со супер брзи полначи за EV за кои не е потребна посебна инфраструктура

Lexus EЅ со камери наместо ретровизори

Automechanika Франкфурт и APRA Europe промовираат нов одржлив тренд- префабрикување!

Porsche Cayman GT4 и Boxster Spyder наскоро  со автоматски менуач!

Зошто ЕУ става акцент на алтернативните видови на горива

Новиот VW Passat пристигнува 2021 или 2022 и тоа на струја!

Volvo и  Varjo  со прва употреба на мешана реалност за развој на автомобили !

Тивко влечење: Opel Grandland X со електричен погон на сите тркала