Батеријата на EV полнете ја до 90% од капацитетот – ќе биде подолговечна!

Сопствениците на електрични автомобили често се прашуваат како можат да го продолжат животниот век и батеријата на нивните четири тркала, а еден од најефикасните начини е да ја наполнат батеријата до 80 проценти…

Литиум-јонските батерии не поднесуваат екстреми, па тоа беше екстремна топлина и ниски температури, без разлика дали се работи за екстремни циклуси на полнење и празнење.

Честото полнење до 100 проценти и возењето до речиси празна батерија ќе ја намали количината на електрична енергија што батеријата може да ја складира со текот на времето, пишува Wind Works.

Затоа повеќето автомобилски компании советуваат батериите на електричните возила да се полнат до 80 или 85 отсто, но никогаш до 100 отсто. Ова објаснува и зошто производителите при наведувањето на карактеристиките на возилото земаат што е потребно за полнење на батеријата од 10 до 80 проценти при полнењето.

Исто така, возачите на автомобили на батерии треба да знаат дека дури и екстремно празнење на батеријата на помалку од 5 проценти го забрзува нејзиното распаѓање, особено ако дозволиме батеријата да биде празна со денови или дури со недели.

Со текот на времето, литиум-јонските батерии секако ја губат својата ефикасност, но со овие совети е можно да се возат електрични автомобили и до 20 години, пред да се појави потреба за замена на батеријата.

Дополнително, уште една причина што Wind Works ја наведува за полнење на батеријата до 80 проценти е грижата за другите возачи на електрични автомобили кои исто така чекаат јавен полнач.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Новиот Renault Austral ја открива својата елегантна и мускулна силуета

Opel продолжува со забрзана електрификација

Тоyotа за три години со солидни батерии во EV и хибридните возила

Нови Alfa Romeo Giulietta и Alfa Romeo GTV

Tesla Model S Plaid ја зголеми максималната брзина на 262 км/ч

Hyundai иднината ја замислува во симбиоза со роботи!

Тesla Model S со батерија од startup компанија со едно полнење минал 1.020км

И Sony ќе произведува електрични автомобили – Vision-S 02 concept

Новиот Fiat 500 на CES 2022