Белата боја најпопуларна кај автомобилите

Наспроти богатата понуда на нијанси, клиентите сепак најчесто ја избираат белата боја на автомобилот…

Според податоците на BASF, тaa сè уште има дури 29% учество во Европа и Северна Америка, и дури 49% во Азија. На второ место е подеднакво „инспиративната“ сива боја со учество од 20% во Европа, додека третата е сребрената со 19%.

Приближно сличниот сооднос важи и во Америка, а тамошниот CBS се обиде да открие зошто е тоа така.

Работата е следната, покрај трите споменати, има и сребрена боја и ова се најчестите избори кај новите автомобили. Главната причина за овој избор е тоа што станува збор за бои кои „одат со сè“, не се истакнуваат и се нудат на скоро сите модели, без оглед за која класа станува збор.

Исто така, има многу клиенти кои сакаат да стигнат до автомобилот што е можно поскоро, а потоа да изберат што моментално има на залиха салонот. А тоа  се повторно истите неутрални бои.

И пазарите каде државата е еден од поголемите клиенти, како и компаниите за изнајмување на автомобили се определуваат за истите бои – „диви“ нијанси.

Постојат исклучоци. Така, CNBC нагласува дека купувачите на електрични и еколошки возила генерално имаат поголема веројатност да изберат сина боја што стана заштитен знак на ваквите возила.

Во Европа, дури 11% од автомобилите се сини, а се нудат околу 160 различни нијанси.

Од друга страна, BASF, во своите студии забележал дека помалите автомобили се почести во хроматските бои, додека големите сè уште се црни, сиви или бели. Впечаток е очигледен дека на елегантните модели таква неутрална боја подобро им прилега.

Исто така, премиум производителите се потрудија да понудат привлечни нијанси, така што еден германски производител нуди три различни нијанси на црно за својот врвен модел.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Понудата на Dacia драматично се менува

Изнервиран од чести дефекти го запали својот Mercedes-AMG GT 63 S 4door

Снимен мистериозен Bugatti

De Tomaso станува американска марка

Fiat Moby за помалку од 6.000 евра но во Јужна Америка

Во Берлин со регистерски таблички и за велосипеди!?

Возачите во Британија нема да смета ниту да држат мобилни во рака

Вгодина Škoda Enyaq iV Coupe!

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio SUV на годината!