Белгија дефинитивно става крај на користење мобилен телефон во возење!

Возачите кои ви Белгија користат мобилни телефони во сообраќајот остануваат без возачка дозвола…

Во Белгија, се чини, законодавецот, решил да го елиминира овој проблем од дневниот ред.

За појаснување,  станува збор за проблемот со мобилните телефони, што тамошните законодавци го сфатија сериозно. Подобро речено, крајно сериозно.

Имено, во некои делови од земјава е воведено правило за казни до 4.000 евра и губење на возачка дозвола до пет години доколку се користи мобилен телефон.

Забрането е и избор на рути на навигацијата додека возите.

Така, белгиската полиција евидентирала 2387 прекршоци, а 503 лиценци (возачки дозволи) биле одземени во најновата акција, пишуваат специјализираните портали.

Во период од 48 часа полицијата спроведувала контролни акции низ цела Белгија.

Целта на акцијата била да се бори против одвлекувањето на вниманието од возењето, феномен за кој се верува дека е причина за четвртина од сообраќајните несреќи во Белгија.

Евидентирани се вкупно 2.387 прекршоци.

Од нив 2331 се однесуваат на употреба на мобилни телефони при возење, а 114 на други форми на одвлекување внимание.

Во некои општини обвинителството нареди итно одземање на дозволите за вкупно 503 возачи.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

По речиси две децении Audi нема да ги спонзорира „кралевите“ од Мадрид ги „истурка“ BMW

Новиот Cadillac Celestiq ќе биде поскап за 30% од Bentley Flying Spur

Тркачки Porsche

Најчувствителен лак имаат автомобилите со црвена боја

Електричниот Mercedes Vision EQXX со едно полнење поминал 1.202 km!

Во Volkswagen сметаат на „ќумур“ за да го заштитат производството

Почна склопување на поедноставни Lada Niva Legend и Lada Niva Travel

Tesla заборавен на постојката за полнење EV – сопственикот заминал на одмор!

VW Air дебитира утре- 27 јуни