BlackBerry наместо мобители ќе произведува е-мотоцикли!

Навистина соработка која никој не ја очекувал, во новата 2020 година -BlackBerry од производство на мобилнителефони и цнтраали и станици, се здружув со Damon Motorcycles,со цел да креира елетричен мотоцикл како дел од мобилноста на иднината…

Тоа не е  BlackBerry Mobile што сега прави Android телефони, туку , остатоци на оригиналната компанија Research In Motion што сеге е BlackBerry Limited и е специјализирана за деловен софтвер.

Мотоциклот ннаречен Hypersport Pro Electric Superbike, ќе биде претставен на CES, а ќе користи BlackBerry QNX оперативен систем како основа за својот CoPilot систем за предупредувањ.

Системот користи радар,  камери, ако и други сензори за следење на брзините и насоките на објектите што се движат во близина на мотоциклот, за да го предупредат возачот ога некој објект се приближува,  што би можело да претставува безбедносен проблем.

 

Од компанијата BlackBerry порачуваат дка напредниот систем за предупредување на судир е многу безбеден и дека нуди нагласена свесност за ситуациите и „поголем степен на безгрижност“ за возачите.

Инаку, мотоцилот на струја Hypersport Pro ќе биде произведен во лимитирано издание, a посетителите на  CES ( саемот за елетроника од широкa потрошувча), ќе можат да го пробат на штандот на BlackBerry.

Таму ќе можат да седнат на неподвижниот мотоцикл на струја и со VR (виртуелна реалност) функцијата за симулации да го доживеат „исукството“ на возење на пат.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Suzuki подготвува хибридни мотоцикли!

Мотоцикл без звук ќе јури повеќе од 330 км/ч

Мотоциклите на BMW со адаптивен темпомат

Првиот Aston Martin AMB 001 мотоцикл тестиран на тркачка патека

Brixton Crossfire 500

Ducati Superleggera V4 и официјално стартува со производство

 Ducati Hypermotard 950 RVE

Vespa 946 Christian Dior – родена е новата икона!

MV Agusta планира нов F4