BMW ја проширува линијата R 18 со нов „крузер“

BMW ја проширува својата линија R 18 со нова варијанта наречена R 18 Roctane…

Податоците за одобрување откриваат дека дели многу заедничко со постоечките модели R 18, но со некои значајни разлики.

Прво, Roctane има внатрешна шифра на моделот „0N61“, што сугерира дека се разликува од другите модели бидејќи носи ажурирана шасија. Дополнително, самото име сугерира дека тоа би можело да биде модел повеќе фокусиран на перформансите.

Roctane се напојува со истиот „боксер“ со воздушно ладење од 1.802 кубини сантиметри како и остатокот од серијата R 18. Апликацијата за хомологација ги потврдува истата шифра и перформанси на моторот, со максимална излезна моќност од 67 kW (90 КС) при 4.750 вртежи во минута и 157 Nm максимален вртежен момент.при 3.000 вртежи во минута.

Документацијата, исто така, потврдува дека Roctane ја има истата шифра на пригушувачот како и моделите Classic, B и Transcontinental, што укажува дека ќе ги има истите издувни рамни цевки наместо  цевки во форма на оашки на риба на обичниот R 18.

Димензиите на бандажите (вклучувајќи ги и опциите за дополнителна опрема) се исти како и другите модели R 18.

Податоците за одобрување не ја спомнуваат суспензијата, а податоците за сопирањето само ги потврдуваат двојните предни сопирачки и ABS.

Меѓутоа, ако Roctane е навистина крстосувач кој е повеќе ориентиран кон перформансите, можеме да очекуваме овие два аспекта да се разликуваат од остатокот од семејството R 18.

Roctane има наведена бруто тежина од 560 килограми, што сугерира дека нема да има багаж.

Оваа тежина е иста како кај моделите R 18 и R 18 Classic, додека моделите R 18 B и R 18 Transcontinental се потешки за 70 килограми.

Датумот на пуштање во продажба и цената на моделот Roctane се уште не се објавени. Како и да е, со репутацијата на BMW за квалитет и перформанси, R 18 Roctane се очекува да биде популарно дополнување на линијата R 18.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

MV Agusta Dragster RR SCS America

BMW CE 02

Suzuki GSX-S1000 Race Edition

Triumph Scrambler 400 X

Ducati Multistrada V2 S

Massimo Tamburini F43 Centenario

BMW R 1300 GS на 28 септември

Benda Napoleon ретро крстосувач

Нови Kawasaki Ninja ZX-6R