Bose со решение за анулирање на бучава во автомобилите

Бучавата во автомобилите е еден од поголемите проблеми во индустријата бидејќи ги принудува производителите да инвестираат и да применуваат разни изолации со кои автомобилите стануваат, ем потешки, ем поскапи

Овој проблем би требало да биде уште понагласен со пошироката имплементација на електричните возила.

За разлика од бензинските и дизел автомобили, каде моторите со внатрешно согорување ја „маскираат“ бучавата и вибрациите што доаѓаат и се пренесуваат од патот преку гумите и суспензијата, електичните погони се речиси целосно тивки.

Во Bose веруваат дека нивната технологија за редукција на бучава, иницијално лансирана на слушалките, може во целост да ги анулира непријатните звуци при возењето.

Системот користи акцелерометри, софтвер за процесирање на звуци, микрофони и звучници за во секој миг да ги мери вибрациите и звуците, a тогаш во реално време да создава сигнали за акустично анулирање на бучавоста.

Системот е дури и во можностда ја аначизира бучавата за секој патник посебно и индивидуално да ги прилагоди сигналите за анулирање на бучавата што доаѓаат од звучниците.

Системот QuietComfort во сериско производство, односно неговата имплементација во возилата би требало да биде достапна веќе од средината на 2021 година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Старт-ап компанија од Швајцарија најави батерии со кој EV ќе поминат 1000 km!

Microsoft  и BMW Grоup лансираат Отворена производна платформа

Jaguar и Land Rover во иднина со возила што уништуваат патогени бактерии и вируси

Renault најави нов електричен компакт

Škoda со „лек“за заборавните возачи – Aприлили!!!

VW ќе ја предводи Eвропската „батериска унија“ за EV

Volvo надзор врз возачот за дополнителна сигурност!

Новиот Green NCAP за проценка на еколошката прифатливост на возилата

Nissan и DOCOMO испитуваат виртуелна технологија во возила со 5G мрежа