Cadillac за оваа 2023 најавува три електрични автомобили

Потпретседателот на Cadillac, Рон Харви, за американските медиуми потврди дека оваа марка ќе претстави три нови електрични возила во 2023 година…

Иако ќе бидат прикажани во текот на 2023 година, овие нови модели ќе влезат во производство во идната 2024 година. Харви истакна дека некои од овие модели ќе се произведуваат и продаваат на повеќе пазари, што ќе доведе до лансирање на производство во различни периоди. Иако Харви не сакаше да коментира за кои точно модели станува збор, треба да се потсетиме дека Cadillac ја покажа мапата на патот кон својата електрична иднина уште во 2020 година. Таа мапа вклучуваше xrossover модел со големина на XT4, EV налик на Escalade и SUV со три реда седишта.

Во 2019 година, Cadillac одлучи постепено да ја укине структурата на алфа – нумеричкото именување и повторно да им ги даде на моделите нивните вистински имиња. Lyriq и Celestiq ја започнаа таа транзиција.

Cadillac оттогаш ги има заштитено имињата Ascendiq, Optiq, Symboliq, Vistiq, Lumistiq и Escalade IQL, што укажува на потенцијални имиња за нови електрични возила.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Aналитичарите гледааат значаен потенцијал во акциите на Ferrari

FIAT водечка автомобилска марка во групацијата Stellantis

На автопатиштата во Јапонија ќе има лента за автономни возила

Јужна Кореја co финансиска помош за производители на батерии

Новиот Fiat Punto ривал на Dacia Sandero

Haval Ruge и Haval Ruge Max

Toyota Motor Manufacturing Turkey

Големата понуда на автомобили може да поттикне „војна на цените“

KIA малите електрични автомобили ќе ги прави во Европа