„Charge On Solar“ на Tesla

Им овозможува на сопствениците да полнат со помош на сонце…

Tesla воведе нова функција „Charge on Solar“ која може да го претвори вишокот сончева енергија во процент во батеријата. На сопствениците на Tesla ќе им требаат неколку специфични работи за да функционира новата функција. Еве брз преглед на технологијата и како таа функционира.

За да ја искористат оваа нова функција, на корисниците им треба автомобил Tesla со софтверска верзија 2023.26 или понова, Tesla Powerwall со софтверска верзија 23.12.10 или понова и соларна енергија. Конечно, ќе им треба апликацијата Tesla (верзија 4.22.5).

Откако сите тие ставки ќе се стават на место, корисниците можат едноставно да ја отворат апликацијата Tesla, да го изберат возилото за кое станува збор, а потоа да притиснете „Charge on Solar“.

Апликацијата потоа ќе побара од корисникот да постави ограничување за полнење и претпочитана локација за полнење. Накратко, ова треба да им овозможи на корисниците да повлечат само онолку полнење колку што сакаат од мрежата пред да надополнат само со соларна енергија, пренесуваат информативните агенци.

 

Откако ќе се префрли на соларно полнење, возилото ќе ја следи ситуацијата на полнење во реално време и ќе го прилагодува нивото на моќност на полнење на секои десет секунди по потреба.

Корисниците исто така можат да одредат кога да користат соларно полнење, а кога не. Една од големите предности овде е едноставно зголемување на вкупната моќност што можете да ја користите од соларни панели.

Наместо да мора да ја влече енергијата веќе во Powerwall, овој нов систем го прескокнува тоа и едноставно го стартува возилото. Исто така, важно е да се напомене дека, барем засега, оваа функција работи само со Tesla Powerwall. Оние со батерии од трети страни кои складираат сончева енергија во моментов не можат да ги искористат предностите на Charge on Solar.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Новата CATL платформа обезбедува 1000 km автономија и троши 10,5 kWh/100km

Lotus претстави полнач за батерии за ЕV со монструозна моќ

Nio ја проширува мрежата на станици за размена на батерии

BMW iX има вградена батерија која му дава домет од 978 km

Најава за електричен Renault 5

Воздушни перничиња во браниците

Започнува сериското производство на првата серија роботакси возила

Stellantis и Renault половните дизел комбиња ќе ги прават електрични

Автономен автомобил IndyCar ќе пристигне во Гудвуд следната година