Citroen C5 X Plug-in хибрид

Крајна удобност на активната суспензија Citroen Advanced Comfort

* На својата plug-in хибридна верзија, C5 X нуди уникатна комбинација на Active Citroën Advanced Comfort® суспензија, која комбинира суспензија на двојните Hydraulic Progressive Cushions® веќе вклучени во палетата на Citroën кај моделите C4, C5 Aircross и C5 X со мотор со внатрешно согорување, со електронска контрола на амортизерите.

 

* Суспензијата на секое тркало е независно контролирана во реално време за да одговори на условите на патот, што обезбедува уште поголема удобност при суспензијата.

* Со суспензијата Active Citroën Advanced Comfort®, Citroën направи чекор понатаму во својата програма Citroën Advanced Comfort® и, со C5 X Plug-in Hybrid, нуди неспоредлива удобност во својата категорија и покана за опуштено патување.

Ултимативна удобност со Citroën Advanced Comfort® Active поддршка

Сензорите, кои го анализираат патот и неговите неправилности, пренесуваат информации на компјутер кој континуирано ја одредува правилната конфигурација за да обезбеди максимална удобност за сите патници.

Покрај сензорот ESP, контролираната суспензија има и 4 сензори за вертикална положба и 3 сензори за брзина на тркалата за анализа на движењето и ритамот на телото на возилото.

Сите добиени информации се испраќаат до компјутерот, кој потоа континуирано ја прилагодува суспензијата.

Контролата на суспензијата ја подобрува ефикасноста на Hydraulic Progressive Cushions® со дополнително ослободување на суспензијата за време на возењето со цел да се помине патот по прави линии, а се гарантира добро држење на телото, со што се зголемува чувството на безбедност во возилото.

„За да го развиеме C5 X, моравме да се придржуваме до многу строги спецификации: работевме четири години за да го развиеме ова, како и да постигнеме врвна удобност што ја обезбедува активната суспензија на Citroën Advanced Comfort®“, рекол Денис Минере, шеф. на развој за возни карактеристики и зафат на патот до C5 X.

4 начини на возење што одговараат на вашето расположение

C5 X Plug-in Hybrid нуди 4 режими на возење кои можат да се постават со избирачот на режими на централната конзола и кои овозможуваат прилагодување на видот на патот и нивото на удобност што го посакуваат возачот и другите патници.

* Во режимот „Electric“, погонот е целосно електричен, при што суспензијата Active Citroën Advanced Comfort® е поставена на нормален режим.

* „Hybrid“ режимот нуди 100% електрично возење и комбинација од електрична енергија и бензин/дизел. Активната суспензија останува во нормален режим.

* Во режимот „Comfort“, погонскиот синџир работи како во хибридниот режим, но активната суспензија е префрлена во режим на удобност за зголемен ефект на летечки тепих.

Normal и Comfort режимите на суспензија се слични под 50 km/h за да гарантираат најдобро ниво на флексибилност при ниски фреквенции.

При брзини над 50 km/h, режимите се разликуваат за да гарантираат најдобра флексибилност во Comfort режимот и најдобра комбинација на удобност/држење врз основа на брзината во Normal режимот.

* Во режимот «Sport», моторот со внатрешно согорување работи постојано и е поддржан од електричниот мотор за да обезбеди максимална динамика. Активниот систем на суспензија, исто така, се префрла на построг Sport режим за да го зголеми задоволството при возењето.

Единствена удобност на големите лимузини на Citroën

C5 X со мотор со внатрешно согорување има во серијата Citroën Advanced Comfort with Hydraulic Progressive Airbags®. .

Reliance работи во две фази:

* При мали компресии и екстензии, пружината и амортизерот ги контролираат вертикалните движења без да мора да ги напрегаат хидрауличните стопи. Ослободена е поддршката, што создава ефект на „летечки тепих“ и дава чувство дека прелетуваат неправилности на патот.

* При големи компресии и екстензии, пружината и амортизерот работат со хидраулична компресија или ограничувач за продолжување, што постепено го успорува движењето, со што се спречуваат нагли запирања и скокови.

Чекор понатаму во програмата „Citroën Advanced Comfort®“

Веќе еден век, концептот на удобност е тесно поврзан со Citroën.

Иако може да се сумира во еден збор, удобноста има многу аспекти. Адхезија, акустика, седишта, осветлување, просторност, ергономија, модуларност, услуги… многу параметри придонесуваат за дефинирање на благосостојбата и мирот што патниците ги чувствуваат при користење и одржување на нивното возило.

Со цел да им ги обезбеди на своите клиенти сите овие аспекти на удобност, Citroën ја лансираше програмата „Citroën Advanced Comfort®“ во 2016 година, во која Hydraulic Progressive Cushions® се еден од столбовите.

Со суспензијата Active Citroën Advanced Comfort®, Citroën оди чекор понатаму и им нуди на клиентите C5 X Plug-in Hybrid врвна удобност при патувањето.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Кинезите за 2023 ветуваат електричен автомобил со досег од 1000 км

Suzuki и Toyota заеднички прават електричен SUV

Електричен Chery QQ Wujie Pro

Дополнителна опрема направена по мерка за Opel Astra и Astra Sports Tourer

Lincoln Model L100 Concept

R5 TURBO 3E, Роден за дрифт

XPeng од Кина овозможува полнење на EV батериите двојно побрзо одошто Tesla

Moskvich ќе развие сопствена платформа за електрични возила

Dacia сврте нов лист