ClearMotion суспензија готова за сериско производство и револуција на патеките

Компанијата ClearMotion од Бостон која разви проактивна „дигитална“ суспензија за автомобилите и објави дека има почетни инвестиции за сериско производство

Toa што до неодамна беше фантазија или дел од научно фантастичната литератури и филмска уметност со напредната технологијата полна иновации ќе им овозможи на автомобили буквално да ја забележат нерамномерноста на патот.

 

Развојот на ClearMotion е контролна единица со хидраулични вентили и компактна пумпа во амортизерите на автомобилот, што со командата Activate од „мозокот“ на системот, ги подготвува амортизерите за нерамнини на патот, и го поткренува тркалото, ако има издигнување или го отпушта, ако има дупка.

Компанијата тврди дека оваа технологија -ClearMotion користи оригинален метод за собирање податоциго и го прави патувањето далеку поудобно од постоечката технологија на суспензијата.

Така ако проактивната суспензија на Mercedeѕ-Benz,  се потпира на радар и скенери во предниот дел на возилото, тогаш технологијата на Американците црпи информации од „облак“, во кој се наоѓаат тридимензионалнтеи мапи на патишта.

Масивни податоци и специјално развиени алгоритми се користат за обработка на овој широк спектар на информации.

Компанијата во Бостон веќе го има потребниот капацитет за сериско производство на Activalve модулите а интерес за истите има кај многу големи кармејкери иако средствата за развој и изработка на системот се обезбедени без нивно учество.

Во Компанијата планираат сериско производство на модулите веќе оваа година, а Шекил Авадхани, основачот на ClearMotion потенцира дека новата технологија ќе биде многу корисна кај автономните автомобили, бидејќи кај нив барањата за удобност ќе бидат многу високи.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Старт-ап компанија од Швајцарија најави батерии со кој EV ќе поминат 1000 km!

Microsoft  и BMW Grоup лансираат Отворена производна платформа

Jaguar и Land Rover во иднина со возила што уништуваат патогени бактерии и вируси

Renault најави нов електричен компакт

Škoda со „лек“за заборавните возачи – Aприлили!!!

VW ќе ја предводи Eвропската „батериска унија“ за EV

Volvo надзор врз возачот за дополнителна сигурност!

Новиот Green NCAP за проценка на еколошката прифатливост на возилата

Nissan и DOCOMO испитуваат виртуелна технологија во возила со 5G мрежа