Dacia Logan исчезна од пазарите во Западна Европа

Ниско буџетната лимузина на Романците веќе не се нуди ни со значка на Renault ниту на Пиринејскиот полуостров…

Со лансирањето на новата генерација на Logan / Sanderо, романската марка најави дека седанот нема да оди по патот на најразвиените европски пазари. Причината е прилично едноставна, во овие земји одамна нема побарувачка за лимузини во В сегментот, ниту пак во С сегментот…

Сепак, новиот Logan успеа да најде пат до Западна Европа, поточно до Шпанија.

Но, сега пристигнуваат информации дека Dacia ја прекина продажбата на моделот на Пиринејскиот Полуостров поради недостаток на интерес од потрошувачите.

Така, Logan својата кариера ќе ја продолжи во централниот и источниот дел на Стариот континент, каде се уште има клиентела за еден суб- компактна берлина.

Во меѓувреме, неговиот брат Sanderо профитира на сите пазари во Европа, бидејќи покрај hatchback изданието има и crossover, односно Stepway верзија.

Доказ дека жителите на побогатите европски земји повеќе не ги интересираат лимузините во сегментот B/C, покрај отсуството на Logan, е и исчезнувањето на Fiat Tipo во седан варијантата. И овој модел исчезна од неколку пазари во западниот дел на нашиот континент.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Audi вложува уште 300 милиони евра во својата фабрика во Унгарија

Hyundai и KiA во проблеми поради дизелот

До 2030 година во ЕУ ќе има над 60 милиони електрични автомобили

Половина од постојките за полнење на EV во Европа се лоцирани во две земји

Stellantis го запира производството во погоните во Рен поради недостаток на чипови

Tesla ги поскапи автомобилите во САД поради инфлација

Во Шпанија ќе се произведуваат новите генерации на електрични модели на Ford

VW е нова жртва на недостаток на полу проводници во светот на автомобилите

Гига фабриките на Tesla во Тексас и Берлин просто „горат“ милијарди долари !