Dacia Spring одлично помина на  ЕURO Ncap Green тестот

Green NCAP објави како помина Dacia Spring според ажурираната и подобрена шема за рејтинг за 2022 година.

Новиот електричен модел на Dacia Spring е компактно градско возило со SUV дизајн. Неговата скромна моќност од 33 kW (45 КС) ги ограничува динамичките карактеристики, но ќе им се допадне на оние кои бараат функционална, чиста, ефикасна и прифатлива индивидуална урбана мобилност, пренесуваат порталиите.

Поради својот чист електричен погон и малата тежина, компактниот градски автомобил на Dacia добива целосно поените, со потрошувачка на енергија помала од максималниот праг на поени на Green NCAP. Потрошувачката е значително зголемена на тестот на автопат и таму се губи дел од поенот. Исто така 89 проценти од енергијата извлечена од мрежата е достапна на излезната страна на батеријата, што укажува на ефикасен процес на полнење и празнење. Максималната брзина на Spring е ограничена на 125 km/h, а резултатите треба внимателно да се споредуваат со оние на другите автомобили.

Green NCAP ги објави и спецификациите на тестираното возило, па Spring има гуми 165/70R14 со носивост и индекс на брзина од 81H. Декларираниот капацитет на батеријата е 26,8 kWh, а декларираниот домет на пролетта е вкупно 230 km, односно 314 km во градско возење. Неговата декларирана потрошувачка е 13,9 kWh/100 km, а возилото тежи 970 kg.

Бидејќи Dacia Spring е електрично возило со батерии, неговите емисии на стакленички гасови доаѓаат само од процесите на снабдување со електрична енергија.

Благодарение на ниската потрошувачка на енергија на возилото и релативно ниските емисии на CO2 од европското производство на електрична енергија, Spring ги освојува највисоките поени во овој дел од проценката.

На амбиентална температура од 23°C може да се очекува опсег на возење од околу 140 km по автопатот.

Резултатите од тестот докажуваат дека Spring е еколошки автомобил, не само поради отсуството на локални емисии на загадувачи, туку и поради малата потрошувачка на енергија.

Со пет зелени ѕвезди и вкупен индекс од 9,9, супер минито на Dacia дава пример за другите.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Кинезите за 2023 ветуваат електричен автомобил со досег од 1000 км

Suzuki и Toyota заеднички прават електричен SUV

Електричен Chery QQ Wujie Pro

Дополнителна опрема направена по мерка за Opel Astra и Astra Sports Tourer

Lincoln Model L100 Concept

R5 TURBO 3E, Роден за дрифт

XPeng од Кина овозможува полнење на EV батериите двојно побрзо одошто Tesla

Moskvich ќе развие сопствена платформа за електрични возила

Dacia сврте нов лист