Daimler ги продаде своите акции во Renault – Nissan

Тие се споија пред една деценија, а сега се чини дека се разделуваат – Daimlere го продава својот удел во Renault…

Партнерството меѓу Daimler и Алијансата Renault- Nissan е формирано пред околу 10 години, а од него се родиле неколку модели. Tака Infinity QX30 беше поставен на платформата Mercedes GLA, а од друга страна Mercedes-Benz Citan не е ништо друго туку преименувано Renault Kangoo.  Приказните за можна разделба меѓу двата гиганти се појавија и претходно, но очигледно сега на ова партнерство навистина му дојде крајот.

Наводно, Daimler ќе понуди на продажба 9,2 милиони од своите акции, во вредност од околу 364 милиони долари, што всушност е само следниот чекор откако Nissan го продаде целиот свој удел во Daimler за околу 1,2 милијарди долари во мај, додека Renault исто така го направи два месеци пред тоа. .

Доколку се оствари најавата дека Daimler е целосно надвор од сопственоста во алијансата Renault-Nissan, се чини дека новиот Mercedes-Benz Citan ќе биде последниот модел од оваа соработка. Првата генерација на Mercedes-Benz Citana не стана премногу позната на пазарот, пред се поради честите поплаки за квалитетот на изработката.

Исто така, пропадна обидот Mercedes-Benz да го достигне својот pick-up модел со тоа што ќе биде малку полуксузна верзија на Nissan Navara – производството на X-Class беше многу брзо прекинато во мај 2020 година поради слабата продажба.

Поуспешна во соработката беше трансферот на погонски единици, при што Mercedes-Benz испорача 2,2 мотори со седум степен автоматски менувач на Nissan, додека Renault обезбеди помали мотори за модели како што се C-Class, B-Class и A-Class на Mercedes. Benzz.

Иако ниту една компанија не излезе со официјално соопштение за главните причини за поделбата, аналитичарите сметаат дека апсењето и сите контроверзии околу поранешниот шеф на Алијансата Renault- Nissan, Карлос Гон во 2018 година, одиграа многу важна улога. Додека Renault и Nissan се обидуваат да го оптимизираат протокот на својот капитал и да се вратат во профитната зона, деновите на соработка со Daimler очигледно се избројани.

 

 

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Автомобил на годината за 2022: новиот PEUGEOT 308 – финалист

Италија не ска да ги забрани моторите со внатрешно согорување од 2035

Отповик во Maserati –Можно протекување на гориво и пожар!

Познати финалистите во Изворот „Автомобил на годината во Европа“ за 2022

Во наредните 7 дена пониска цена на бензините, дизелот без промени

Дигиталната презентација на подновената ŠKODA KAROQ закажана за утре

Русија со акцизи за еко- горива налик на тие за за нафтени деривати

Владата на Јапонија со финансиска поддршка за производителите на чипови

Офанзива на Alfa Romeo во наредниот период