Детектори што препознаваат дали користите мобилен додека возите!

Овој систем за детекција се активира кога мобилниот телефон се користи без  Bluetooth уред…

Проблемот на неправилното користење на мобилните телефони додека возите, што може да резултира и со најтешки сообраќајни инциденти, e глобален.

Истражувањата покажуваат дека ризикот од судир се зголемува за четири пати кога се користи мобилен телефон додека се вози, a бидејќи во тој случај времето за реакција се намалува за 50 %.

Утврдено е и дека е двојно по веројатно дека до фаталниот судир може да дојде ако разменувата SMS пораки отколку гога возите во алкохолизирана состојба!.

Поради тоа во Англија е инсталиран првиот систем што може да открие дали во автомобилот се користи мобилен телефон без  hand free Bluetooth уред што на возачот му обезбедува и двете раце да му бидат слободни за возење, пренесува Sky News.

Кога уредот ќе открие дека мобилниот телефон се користи на тој начин ќесе активира симбол „ телефон“ на дисплејот покрај патот.

„ Технологијата може да открие кога се користи Bluetooth, но не може да открие дали телефонот без таа „помош“ го користат патниците, или, пак самиот возач.

Меѓутоа знакот ќе се активира во  секој случај и ќе го потсети возачот на пречењето на мобилниот телефон во текот на возењето “, изјавил гласноговорникот на британската полиција.

Иницијативата за инсталирање на спомнатиот систем е подржана од страна на една мајка која ја загубила својата ќерка во сообраќајна несреќа нога на автомобилот, во кој се наоѓала заедно со полубрачната и нивната мајка, налетал камион.

Сите четири патници во автомобилот загинале во сообраќајката.

Возачот на камионот во тој момент избирал песни на својот мобилен телефон. Поради тоа е осуден на 10 години затвор.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Honda концепт ја најавува електричната иднина во Кина на Шангај 2019

Најавен електричен хипер автомобил Lotus Type 130

Renault со нов дизајнерски центар во Шангај

VW размислува да земе поголем пакет акции од заедничката компанија со ЈАС

Geely лансира нов електричен бренд -Geometry со „убиец“ на Тesla Model 3!

Наскоро и официјално Polestar 2 а во производство вгодина!

Nissan X-Trail со нови и поефикасни мотори

Во Шангај Audi ќе се престави со  Audi AI: ME, Audi e-tron и Audi Q2L e-tron

Škoda произведе 22 милионито возило