Дизелите повторно на удар, нови податоци пак фрлаат дамка на нив

Во Здружението -T&E  истакнуваат дека проиводителите на автомобили мораат „да ги исчистат“ своите автомобили ао сааат и натаму да ги продаваат на пазарите во Европската унија …

Здружеението Transport & Environment  „блисо“ до ставовите на Европската унија, всушност е ислучително силна лоби организација, што  се обидува да, а и влијае на многу политички одлуки.

Нодамна таа организација спроведе тстови врз Opel Astrа и Nissan Qashqai, опремен со погонски дизл мотори, при што дошладо значајни заклучоци.

Иако дизелите денес номинално се многу „почисти“ и понатаму имаат еден голем проблем.

Во  T&E- преу тестовите измериле огромни оличества на ситни честици на саѓе при чистењето на филтерот о автомобилот.

Таа реакција се случува во возење, на секој 250 до 500 km, a може да потрае се додека не помине до 15 km.

Прри тоа и двата модели го надминале лимитот на ситните честички саѓе од 32, до 115%.

Во T&E истакнуваат деа 45 милиони дизел автомобили што циркулираат низ патиштата во емјитее на ЕУ имаат филтер за саѓе и деа гоишно се слулуваат околу 1.3 милијарди чистења на тие филтри во текот на возењето.

Потсетувае ситните честички се еден од изворите на опасните бело дробни болести и болестите на срцето.

Во T&E истануваат деа производителите на автомобили морат да ги исчистат воите автомобили ако сааат и понатаму да продаваат на европсиот пазар, a истото не се однсува само на Astrа и на  Qashqai, туку на речиси сите дизел возила штомоат да се упат во продажнит салони на европсиот автомобилски пазар.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Новата генерација на Ford Mondeo пристигнува 2021

Карлос Гон Nissan ќе банкротира за две до три години!

Голем трансфер во автомобилската индустрија: Шефот на SEAT на чело на Renault!

Брисел Осло и Париз ги протераа автомобилите од центар на градот

Ми-Да Гранд Моторс е новиот единствен овластен импортер HYUNDAI  во Македонијa

Tesla Model Y кон крајот на годинава

Шест финалисти конкурираат за титулата Автомобол на годината во Македонија

Брз и успешен старт за Ssang Yong и Аутомакедонија

Dacia со секоја година се подобра и подобра