До 2030 година во ЕУ ќе има над 60 милиони електрични автомобили

Се проценува дека дотогаш една третина од возниот парк на земјите од Европската унија ќе се состои од електрични возила..

Ќе има повеќе од 60 милиони патнички електрични возила на патиштата во Европската унија до 2030 година, повеќе отколку во Кина или САД, се наведува во студијата на независната консултантска фирма Horvath.

 

Сè поскапото гориво ќе ја забрза електрификацијата на возниот парк во ЕУ, па продажбата на електрични автомобили до 2030 година ќе сочинува повеќе од половина од вкупната продажба на автомобили во Унијата, велат во таа компанија.

Horvath проценува дека во 2030 година, една третина од возниот парк на ЕУ ќе се состои од електрични возила, што ја прави ЕУ светски лидер, со повеќе електрични возила отколку во САД и Кина.

Се проценува дека до 2030 година во САД ќе има околу 20 милиони електрични возила, кои ќе сочинуваат околу 10 отсто од возниот парк, а околу 40 милиони или околу 15 отсто во Кина.

Со толку голем пораст на бројот на електрични возила, расте и потребата од електрична енергија и разни услуги за нивно полнење.

За напојување на 60 милиони електрични возила во 2030 година, ќе биде неопходно да се обезбедат повеќе од 180 теравати (милиони мегавати) часови електрична енергија, проценуваат во Horvath.

Вредноста на пазарот за полнење на електрични возила во ЕУ до 2030 година ќе надмине 45 милијарди евра, а до 2040 година 100 милијарди евра, велат во таа консултантска куќа.

Тие веруваат дека полнењето ќе се развива во три насоки, во зависност од местото и очекуваното време: 75 проценти од пазарот се однесува на услуги за полнење возила дома и на работа каде што очекуваното време за полнење е над 150 минути, 15 проценти се услуги за инцидентно полнење ( кога вршите други бизниси, како што се шопинг, посети на ресторани, итн.) каде што очекуваното време на полнење е помеѓу 30 и 150 минути и услугите за наплата за време на патувањето, кои сочинуваат 10% од пазарот и каде што е клучно времето за полнење е под 30 минути.

Понатамошниот развој на пазарот оди во насока на развивање на мобилноста како услуга, а во Horvath сметаат дека пазарот е веќе подготвен, имајќи предвид дека 20% од сопствениците на возила се подготвени да ги изнајмат своите возила за комерцијални цели.

Затоа се проценува дека до 2035 година пазарот на мобилност како услуга во ЕУ ќе достигне 200 милијарди евра.

„Автомобилската индустрија е во средина на голема трансформација бидејќи од една страна имаме пад на побарувачката за компоненти и возила со мотори со внатрешно согорување, додека производителите на компоненти за електрични батерии и електрични возила имаат зголемена побарувачка. Најголеми можности за експанзија и профитабилност од  Horvath  гледаат во бизнисот со полнење електрични возила, а во втората фаза во развојот на различни услуги за мобилност“, рекла помеѓу другото Марија Болдор од Horvath.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Германија ги намалува субвенциите за купување EV

Новиот Audi RS3 co електричен мотор

Почна производството на Mercedes-AMG One

Новиот Porsche 911 GT3 RS на пазарот пристига 2023

Next.e.GO Mobile SE ќе произведува електрични автомобили во Македонија

Во Германија нови давачки за дизел и бензински автомобили а олеснувања за EV

Подновен беџот и имиџот на луксузниот автомобилски бренд

Илон Маск одличен дипломат -Tesla во Кина со „повластена“ позиција

Неофицијалните рендери открија многу можен изглед на претстојната BMW Серија 5.