Две децении Pagani Zonda C12 (1999- 2019) –приказната почна во Женева

Секој што има познавање за автомобилите славната италијанска марка на спортски автомобили ја позиционира во врвот на изборот на својата „гаража од сништа“

Потсетуваме пред точно 20 години ја откри првата Zonda C12 токму на салонот за автомобили во Женева.

За да го одбележи јубилејот, Италијанците се потрудија автомобилот со реден број 001 да го вратат таму каде и започна оваа успешна приказна.

Супер моќниот Pagani Zonda C12, hyper car  е пред своето време и денес е поим за совршенство во механиката, a доаѓа со агрегат со работен волумен од шест литри на Mercedes со 12 цилиндри, поставени во форма на латинската буква V со моќ од 450 KS.

Интересен податок е дека Zonda првично требала да се вика Fangio F1, во чест на великанот од Formulа 1 –  Хуан Mануел Фанџо (Juan Manuel Fangiо), за подоцна одлуката да гласи – Zonda име што во светот на автомобилизмот доби митско значење  (инаку името означува ветер, поточно тоа е локален израз за воздушните струења над Аргентина).

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

VW ги решил софтверските проблеми и продолжува со испораки на новиот Golf

Шпионски фотки на Mercedes GLC

Патниците во автомобили од пониска класа во сообраќајки гинат двојно повеќе од тие во повисока!

Renault и официјално доби државен заем, но останатите кармејкери од Франција не реагираат!

Honda глобално повлекува над еден милион возила!

Неизвесна судбината на Mitsubishi  на европскиот пазар

VW инвестира две милијарди евра во EV

Салонот за автомобили во Женева можеби засекогаш замина во историјата!

Германија – Преполни плацови со нови возила купувачите претпазливи