Екологија- Ford рециклирани пластични шишиња за подници во автомобилот

Пластиката како отпад е огромен проблем на глобално ниво од размери на еколошка катастрофа , а Ford нуди интересно решение како солуција на тој проблем и за обезбедување на почиста и еколошки поздрава животна средина…

Во секој нов EcoSport SUV се поставуваат теписи направени со користење на 470 пластични шишиња за еднократна употреба.

Потсетуваме, автомобилоте на пазарот е воведен во 2012 година и компанијата искористила над 650 милиони шишиња од 500 милилитри, со комбинираната тежина од околу 8.262 тони.

Ford ги користи рециклираните шишиња во своите автомобили повеќе од две децении, при што првите се користат во Mondeo., а во тој период Компанијата рециклирала 1,2 милијарди шишиња, годишно, на глобално нив.

„Потрошувачите имаат значително зголемена свест за штетата од фрлањето на пластиката, но ние веќе долго време сме на мисија да го зголемиме процентот на рециклирани и обновливи материјали кои се користат во секој нов автомобил што го правиме“, изјави Тони Ведерхед, инженер за материјали во Ford.

За да се претвори пластиката во автомобилски тепих, шишињата и нивните капачиња треба да се доведат во состојба на мали снегулки, по што истите  се загреваат до 260°C и се топат, формирајќи  влакна што потоа се вртат во предиво и се вртат во повеќе влакна заедно за изработка на тепиџ што Ford го користи во своите модели.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Претставен plug-in хибридниот BMW 330e

Совети: Игнорирајте ги автостоперите и повикувањата да запрете

Еуроимпекс и алатите IRIMO со голема промотивна акција во месец август

Подновениот Nissan Serena 2020 попаметен и побезбеден

Hyundai со систем за монеторинг и сигнализација за состојбата на задната клупа

Прегревање на моторот на екстремни жештини – еве го лекот!

Toyota со нов бренд Toyota Profesional

Внатрешноста на VW ID.3 е многу интересна

Curtiss Zeus со електромотор и батерии во форма на V8 бенински мотор!