Емисиите кај хибридните автомобили се тројно поголеми одошто покажуваат официјалните тестови

Австриските истражувања покажаа дека официјалните лабораториски тестови драматично ги потценуваат емисиите на plug-in хибридните автомобили во споредба со тестовите во „реалниот свет“….

Истражувањето ја доведува во прашање ефикасноста на plug-in хибридните возила, бидејќи тестовите спроведени на Универзитетот во Грац во Австрија за потребите на групата Transport & Environment, која се залага за „чист“ транспорт, откриваат голема разлика помеѓу официјалните бројки на тестовите за емисиите на WLTP и реалните перформанси.

Три тест автомобили, вклучувајќи ги BMW 330e xDrive, Peugeot 308 Plug-in Hybrid и Renault Megane E-Tech PHEV беа поминати низ серија од три тест правци на јавни патишта дизајнирани да ги реплицираат типичните патувања. Опремата за мерење на емисиите ги евидентирала издувните гасови за секој од нив.

 

Додека официјалните лабораториски тестови на WLTP покажуваат емисии на CO2 во комбиниран циклус помеѓу 27 и 37 g/km за тестираните автомобили, тестовите во реалниот свет вкупно забележаа помеѓу 85 и 114 g/km кога сите автомобили го започнаа патувањето со целосно наполнета батерија.

Ова е трикратно зголемување во однос на официјалните бројки, пренесуваат специјализираните портали.

На „урбана рута“ дизајнирана да го реплицира типичното градско возење, plug-in хибридите работеа подобро кога се тргнуваа со целосно наполнета батерија, но вкупните емисии сепак беа 1,2 до 1,3 пати повисоки од официјалните бројки според WLTP протоколот наведени од производителите.

Кога истата рута ја возел автомобил чија батерија претходно не била наполнета, емисиите биле меѓу пет и седум пати повисоки од WLTP.

Тестовите, исто така, покренаа прашања за асортиманот само за електрична енергија што може да го обезбедат plug-in хибридите. BMW 330e патувал 26 проценти помалку од официјално наведеното, а Peugeot 308 дури 47 проценти. Сепак, Renault Megane E-Tech PHEV го надмина својот електричен опсег одреден од WLTP за неколку стотици метри.

Во извештајот на кампањата „Транспорт и животна средина“ (Transport & Environment ) се вели дека plug-in хибридите не треба да се сметаат за возила со нулта емисија во урбаните средини и ги повика регулаторите ширум Европа да ги оданочат овие возила, вклучително и данок на реалните емисии наместо оние што се регистрирани во официјалните тестови. тие тестови можат значително да ги „потценат“ резултатите во реалниот свет.

Магазинот Auto Express пишува дека при тестирањето на возилата PHEV редовно добивал слични резултати како што се наведува во австриското истражување, односно дека официјалните резултати од WLTP се значително различни во споредба со резултатите од тестирањето во реалниот свет.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Alvar Romeo Stelvio и Giullia 2026 добиваат електрична замена

Индустрискиот подвиг на Dacia

Е-велосипед со поголем домет од некои електрични автомобили…

BMW развива електричен мотоцикл со големина на G 310

Kолку се полоши евтините од премиум гумите

Peugeot 408 на тестот за избегнување лос

Tesla најави crash test на Cybertruck

Audi Q2 станува електричен модел

Mazda се приклучува на истражувањето за горива од новата генерација