Фабриката на Tesla во Фремонт го произведе двамилонитиот електричен автомобил

Фабриката на Теslа во Фремонт, Калифорнија го произведе својот 2 милионити електричен автомобил, а честа да го носи бројот 2.000.000 му припадна на Model 3…

Покрај Model 3, оваа фабрика ги произведува и Model Y, Model S и Model X. Извршниот директор на Tesla, Илон Маск (Elon Musk), му честиташе на тимот во фабриката Tesla Fremont, како и на Giga Nevada (која испорачува компоненти, вклучувајќи ги и батериите 2170 за Моdel 3/Моdel Y) .

Кумулативно, компанијата Tesla веќе има произведено и испорачано повеќе од 2,9 милиони автомобили Tesla (од 2008 година, кога беше лансиран оригиналниот Tesla Roadster). Тоа значи дека преостанатите 900.000 автомобили доаѓаат од други локации (речиси целосно од фабриката Теslа Гига Шангај).

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

GМ се враќа во Европа со понуда на електрични возила

Ferrari ќе произведува возбудливи EV

Подновен Chery Tiggo 5x

Ferruccio Lamborghini стана член на Автомобилската куќа на славни

Тesla со сопствена лента на граничен премин

Се подготвува наследник на Bugatti Chiron

Полицијата на Франција го обожава иноцскиот радар

Маск сака брзи сервиси за моделите на Tesla како тие во pit-stop на F1

Toyota ја разви новата Tundra анализирајќи ја таа што поминала милион милји