Ferrari SF-23 нелегален!?

Формула 1 болидите уште не излегоа на патеката оваа година, а контроверзите веќе започнаа…

Утре, 23 февруари, болидите на Формула 1 ќе учествуваат на првиот ден од овогодинешните официјални предсезонски тестови на патеката Сахир во Бахреин.

Сепак, контроверзите веќе започнаа. Болидот на Тимот на Scuderia – Ferrari SF-23 веќе се најде под будното око на конкуренцијата, која ја доведе во прашање законитоста на италијанскиот болид.

Имено, Ferrari SF-23 има модифицирана верзија на некогашните S канали (S-Duct).

Ова решение за водич за воздух се користи многу години за да се ограничи ударот на турбулентниот воздух од автомобилот напред и да се изгуби што е можно помалку вкупната надолна сила генерирана од предните и задните крила, како и од самата каросерија.

Според извештајот на порталот Formu1a.uno, новото Ferrari SF-23 го искористило решението со воведувалот S и го вградил во страните на болидот, за да ги насочи воздушните струи кон задното крило, кое, барем во теорија, ја зголемува аеродинамичката ефикасност.

Некои од тимовите наводно веќе побарале од FIА појаснување и потврда за законитоста на ваквото решение, што е вообичаена појава пред почетокот на сезоната. Во Маранело тврдат дека се е легално.

Ferrari даде полн гас во развојот на болидот SF-23 минатото лето кога тимот сфати дека нема шанси да се натпреварува со Red Bull за шампионски титули. Сега дури напоменува дека подобрувањата што беа планирани за ланскиот автомобил беа искористени за годинешниот.

 

Од Ferrari велат дека имаат две-три многу интересни видливи решенија и уште неколку невидливи, а како функционира целиот болид, тимот, но не сите други, ќе дознае во следните три дена.

Од своја страна, Фред Васур (Fred Vasuer)  вели дека фокусот на тимот бил на подобрување на доверливоста и дека следните три дена ќе покажат дали трудот се исплател.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Porsche- Откако е одбиен од Red Bull и McLaren повеќе не сака да влезе во F1

Opel и ADAC го продолжуваат партнерството во рели купот на електрични возила

Alpine A110 GT4 Evo за Pikes Peak

Извршниот директор на F1 овој спорт никогаш нема да прејде на електрични автомобили

F1 возачи ќе можат да дадат политички, верски и лични изјави на свој личен простор

Cadillac V-LMDh

McLaren претстави „специјален автомобил“ – MCL60

Formula 1- претставен Ferrari SF-23

Возачите на Формула 1 не ќе смеат а даваат политички изјави