Fiat 500e Harman International ќе чита мисли?!

На CES 2019 Harman International го одбра Fiat 500e, за да ја претстави својата напредна технологија со која автомобилот ќе биде поврзан со мозокот на сопственикот !

Тоа е електрично градско возило што во оваа концепт изведба е без покрив и задни седишта,  однсно мал двосед, опремен со  исклучително напреден технолошки пакет.

Имено, Harman International успеа да направи е да обезбеди сензори кои му овозможуваат на автомобилот да ја следи, снима и оцени својата околина.

Со помош на трите камери поставени на задната врата, аголен радар, камера со голем дострел, и лев и десен сензор, Camera Monitoring системот за следење на слепи точки, помош при промена на лентата и предупредување при опаснст од колизија со друго возило.

Fiat 500e by Harman има Forward Facing Camera која овозможува перцепција на лента, објекти, знаци, а благодарение на интеграцијата со далечинскиот радар (LiDAR), системот може да ги детектира возилата напред и да одржува безбедно растојание во движење.

Напредната и иновациска технологија вградена во Fiat 500e располага со систем за следење на состојбата на патниците во кабината.

Во седиштата се вградени сензори што овозможуваат следење на срцевиот ритам на возачот и другите патници, пулост, температурата…, додека сензорите и камерите напрред го следат погледот, дијаметарот на зениците, дишењето на патниците па дури и да читаат мисли.

Како што велат од Harman мониторингот на возачот и неговата емотивна состојба е од главно значење за успехот на полуавтономните возила во иднина, бидејќи така може да се превенира мозочен или срцев удар и преку сос сигналот, што секое возило во ЕУ мора да го има, да се повикаат и насочат итните служби навремено да стасат до потребното место.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Нoвитe Jагуар F-Pаце и Rанге Rовер Evoque ќе ги пречекат гостите на Британската Амбасада

Запознајте го CUPRA Formentor

Надворешни перничиња кај автомобилите од ZF

Став „Макпетрол“ АД за методологијата на РКЕ за формирање на малопродажни цени на нафтените деривати

Alfa Romeo 8C 2900B нов крал на Villa d’Este

Исклучителни резултати на Kia во првите четири месеци од 2019 година!

Во новиот филм Џемс Бонд ќе вози „стар“ Land Rover и…!

Нови информации за BMW Series 8 Gran Coupe

Volvo моделите во Европа ќе се предупредуваат едни со други од лизгави патишта и опасности