Ford користи домати во изработка на автомобили!

Осушената корупка на омилениот зеленчук и прилог во повеќето свежи салати се планира да биде употребена за производство на композитни материјали за носачите и за панелите за изолација во автомобилите на производителот со син овал во логото…

Од Ford објавија дека соработуваат со познатиот производител на преработки од домати – познатата компанија Heinz.

Станува збор за заеднички, истражувачки, проект,  што предвидува користење на влакната од доматите во изработката на  новите композитни материјали што се еколошки одрживи.

Потенцијалот на отпадните материјали од процесирањето на доматите е големо во автомобилската индустрија, па така, на пример, од исушената кора на доматите ќе се произведуваат носачи на жици како и на панели за топлинска и звучна изолација на возилата на  Ford.

Што друго во нашите автомобили  би можело да биде изработено од нус продуктите при преработката на доматите – односно при производството на кечап останува да видиме.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Новиот Audi TT со средишно вграден мотор!

Hyundai iMax N Drift Bus со повеќе од 400 КЅ!

Krugger FD- уникатен ретро автомобил со модерн стил и 760 КС

Парламентот во Германија пресече на Autobahn и натаму без лимит на брзина

Најавен Morris JE – електрично комерцијално возило

Супер автопат ќе ги поврзува Лондон и Њујорк, преку Москва

Обединетите Арапски Емирати со хипер автомобил Dragon

Alfa Romeo спонзор и на 1000 Miglia 2020

Од Waymo најавија автономно возила без контролен возач!