Ford разви панел за подобра видливост за патари и другите служби ноќе

Ford разви нови електронски плочи со висока видливост, кои не се потпираат на други извори на светлина за да бидат јасно видливи во мракот и во лоши временски услови…

Црвените ленти, достапни на моделите Transit и Transit Custom, се осветлени со електрична енергија што минува низ тенок слој на фосфорен гас. Тоа е технологија што веќе се користи во кокпит на авионите и екраните за медицинска и воена опрема.

Кога се инсталирани, тие се активираат со прекинувач зад возачкото седиште.

Ford на тој начин носи дополнително ниво на безбедност. Особено за многу работници во сообраќајот, како што се оние кои поправаат автомобили, поправаат дупки на патиштата или одржуваат снабдување со гас и вода, бидејќи тие работат во опкружувања со висок ризик.

Додека стандардните рефлексивни панели, како што ги гледаме секој ден, за осветлување се потпираат на светлата на другите возила. Како резултат на тоа, овие панели можат да бидат помалку ефикасни кога им се приближуваат зад свиок – особено во долгите, темни зимски ноќи.

Работата на патишта е неопходен и понекогаш опасен дел од работата за многу наши клиенти “, рекол Симон Робинсон, главен инженер за програма во програмата за специјални возила на Ford of Europe.

„Ние сакаме да обезбедиме дека она што често е неопходно мора да се направи што е можно посигурно и ефикасно.

Создавањето панели што можат да бидат осветлени без да се потпираат на други извори на светлина беше буквално момент на инспирација и „палење“ на нашата „ламба“ во главата.

Ford ги тестираше своите панели во соработка со Northumbrian Water Group, дозволувајќи им на инженерите да ги следат нивните перформанси во реални сценарија и да ги проценат придобивките од панелите.

Дури и кога другите возачи занемаруваат да ги активираат фаровите. Како помина тестирањето? Доволно е да се каже дека Northumbrian Water Group, која ги вклучува компаниите

Essex и Suffolk Water Есекс , се првите комерцијални клиенти

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Seres и Huawei на салонот во Шангај го покажаа SF5

Volkswagen ID.4 со најдобри оцени и максимални 5 ѕвезди на Euro NCAP тестот

Cyclocar автомобил што лета од Русија

Првиот електричен Ferrari потврден за 2025

Stellantis подготвува четири нови платформи за електрични модели

Новите Dacia Logan и Sandero Stepway на Euro NCAP тестот освоија по две ѕвезди

Rimac во нов комплекс ќе инвестира 200 милиони евра

Porsche подготвува и Cayenne на струја

Нов вид на тркала се менуваат како „оригами“