Франција вложува 700 милиони евра-поттик за производство на батерии за ЕV

Владата на Франција планира да инвестира 700 милиони евра во претстојните пет години со намера да го поттикне производството на батаерии за електрични возила …

Советниците на Претседателот на Франција Емануел Макрон наведуваат дека Претседателот тоа ќе го објави на вечерата со претставниците на меѓународните производители на автомобили во Париз.

Претставниците на Асоцијацијата се собрале по повод одбележувањето на 100 – годишнината на Меѓународната организација на производители на моторни возила.

Владата на Германија во ноември минатата 2018 година соопшти дека издвоила околу една милијарда евра за да даде поткрепа на производството на батерии за EV.

Франција и Германија сакаат производството на батерии за електрични возила да го кренат на повисоко рамниште и на тој начин полесно да се справат со интернационалната конкуренција, особено од Кина.

Главата цел, притоа е, да ја намалат зависноста на производителите на автомобили од Стариот континент од производителите – снабдувачи со батерии од Азија.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Адаптивно возење и „паметни“ амортизери!

Новата Škoda Superb- прв „Чех“ со LED Matrix светла

Во Германија е- автопат за камиони!

Audi не се откажува од водородните ќелии!

SmartVIZ проект- микро LED диодите во апликациите во кабината на возилата

Volvo моделите во Европа ќе се предупредуваат едни со други од лизгави патишта и опасности

Старт-ап компанија од Швајцарија најави батерии со кој EV ќе поминат 1000 km!

Microsoft  и BMW Grоup лансираат Отворена производна платформа

Jaguar и Land Rover во иднина со возила што уништуваат патогени бактерии и вируси