Французите ја бришат ознаката GTi – новиот Peugeot 208 без GTi значка!

Новиот Peugeot 208 во најмоќната верзија нема да ја носи легендарната ознака GTi oznaku.

Спортска верзија на малиот hatchback ќе го носи името Peugeot Sport Engineered, наспроти богатото наследство што со себе ја има познатата ознака.

Во Peugeot се одлучиле за таков потег поради електричната транзиција и фокусот врз електрификацијата на моделите со високи перформанси.

Еден од моделите веќе ја понесе ознаката Peugeot Sport Engineered и тоа во март тековната 2019 година на салонот за автомобили во Женева – перформанс изведбата на лимузината 508.

Секако, и во самиот Peugeot се уште постои струја што и понатаму опстојува на ставот ознаката GTi да опстои и наспроти електрификацијата, a како пример се наведува моделот Porsche Taycan Turbo, иако „turbo” нема никаква врска со електричниот погонски систем.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Lexus IS ситно брои до глобалната премиера на новата гeнерација

10-те најпопуларни автомобили во Германија

Porsche Behind the scenes: Ново доживување за сопствениците на возил од  брендов

Првиот човек на Tesla ја доби првата исплата од oколу 800 милиони долари

Електричен Hercules Alpha

BMW M2 (2021): нов ултра-спортски дериват на баварскиот компактен тркач

Murray T.50 со премиера во Август

Видео: Ken Block дрифтува во монструмот со шест тркала на Ford

Nissan се враќа на голема врата со дузина нови модели!