GM се пофали со нов авто пилот Ultra Cruise

Американскиот концерн General Motors веќе има систем со друго ниво на автономија наречен Super Cruise …

Овој коктел на помагала му овозможува на возачот одредено ниво на смиреност додека вози, без употреба на раце. Системот се состои од збир на радари, од кои три се монтирани напред, додека четири се назад од возилото.

Тука е и стерео камерата поставена напред, четири леќи кои „фаќаат“ низ целиот свет со висока резолуција, како и особено детална мапа за навигација. Всушност, присуството на овие мапи ја ограничува корисноста на системот Super Cruise.

Во текот на 2017 година, кога овој систем дебитираше, вкупно 209 илјади километри беа поминати на американските автопати, така што беше добиена дозвола, а сега должината на тестовите е зголемена на дури 300 илјади километри, по што лиценца за употреба се издава.

Првично, Super Cruise.беше дел од додатоците само за возилата на Cadillac, но сега може да го купат и купувачите на некои модели на Chevrolet, а тука мислиме на оние кои со нетрпение го очекуваат Silverado и батерискиот и несреќен (поради само запалување) Bolt.

Но, сега е објавен почетокот на примената на новата генерација авто пилоти. Нејзиното име е Ultra Cruise, и беше најавено како по -совршено од ветувачкиот аналоген систем што го користи Тeslа.

Lidar прави фундаментална разлика помеѓу двете генерации автономни системи за возење развиени од Американците.

Овој уред е инсталиран директно зад ветробранското стакло, што овозможува високо ниво на точност во сегментот на препознавање предмети пред возилото, додека Lidar останува активен во секое време од денот. General Motors претходно користеше Lidar само со цел да подготви навигациски карти за системот наречен Super Cruise.

Конструкторот изјави дека авто пилотот што го вклучува Lidar ќе може да овозможи возење без употреба на рацете на возачот во 95% од сообраќајните ситуации и дека системот ќе биде активен на сите асфалтирани јавни патишта во Америка и Канада.

Во првата фаза, ќе биде дозволено користење на патишта со вкупна должина од 3,2 милиони километри, додека на крајот, должината на одобрената патна инфраструктура на која ќе работи системот ќе биде на ниво од 5,5 милиони километри.

 

Ultra Cruise ќе овозможи почитување на сите утврдени ограничувања на брзината и ќе може да изврши преуредување, како и самостојно паркирање на автомобилот.

Во кабината на возила опремени со овие парчиња технологија, ќе има уште една посебна камера која ќе го проверува постојаниот фокус на возачот на патот.

Покрај тоа, ажурирањата на софтверот ќе се вршат безжично.

Конечно, првите производствени возила од луксузната марка Cadillac, кои ќе бидат опремени со овој автономен систем за возење, наречен Ultra Cruise, ќе излезат од производствените линии некаде во текот на 2023 година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Постојан развој: Зголемен опсег за Opel Corsa -e и Mokka-e

Доделени првите енергетски ознаки за електричните автомобили

DS3 Crossback E-Tense ја зголеми автономијата со едно полнење на батериите

Револуционерно автомобилско седиште за деца!

Стратегијата 2.0-IONITY го забрзува ширењето на мрежата брзи полначи за EV

Renault иTheArsenale го претставуваат AIR4 –Таму каде одиме не ни требаат патишта

Новиот Peugeot e-208 и Peugeot e-2008

Електричните автомобили зиме трошат 25% повеќе струја

Ford и GM здружуваат силите со производители на чипови