GM воведува безжична контрола на батерии

Првиот производител на автомобили што ќе користи речиси безжичен систем за управување со батерии за сериски електрични автомобили ќе биде General Motors …

Технологијата на безжично управување со батериите ќе му овозможи на General Motors да напојува различни EV модели од стандарден пакет батерии. Воведувањето на системот се очекува да го забрза пласманoт (лансирање) на електричните автомобили базирани на батерии на General Motors со намалување на времето за развој на специфични комуникациски системи или редизајнирање на комплексни шеми за поврзување со мрежа на кабли за секој нов модел.

Новата технологија ќе овозможи балансирање на хемискиот состав на одделни групи на батериски ќелии за оптимални перформанси.

Исто така, ви овозможува да го проверите статусот на батеријата во реално време и да ја пренасочите мрежата на модули и сензори по потреба за да го одржите здравјето на батеријата во текот на целиот животен век на автомобилот.

Безжичниот систем може да го зголеми капацитетот на батеријата со намалување на тежината на автомобилот и да создаде дополнителен простор за повеќе батерии.

Системот нуди и единствена можност за пренамена на батеријата за рециклирање.

Кога капацитетот на безжичните батерии се намалува и тие веќе не обезбедуваат оптимални перформанси на автомобилот, но сепак функционираат како стабилни напојувања, тие можат да се комбинираат со други безжични батерии за да се создадат нови генератори на енергија.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Некои сопственици на Teslа добија можност за потполно автономно возење

Hummer се врати како моќен и целосно електричен pick-up!

VW ID.3 со пер ѕвездички на Euro NCAP

Fiat 500 Elletrica и во Abarth изведба

Во зима електричниот Tesla поминува помалку километри одошто во лето!

Се за првиот потполно електричен автомобил на Dacia

Audi RS e-tron GT со 700 КС на струја!

Renault Megane eVision concept

Hyundai има за цел да стане лидер во електромобилноста во Европа