Harley-Davidson со Porsche дизајн на агрегат!

 На вљубениците во брендот Harley-Davidson акронимот (кратенката) CVO им значи многу – Custom Vehicle Operation, фабрички дотеран модел што е во производство уште од почетокот на овој милениум…

Самата компанија многу внимателно ги бира мотоциклите што ќе ги претвори во CVO модели, a понекогаш бара и помош од страна особено кога станува збор за дизајнирање на тие впечатливи изведби на две тркала.

Во 2001 година овој гигант од Милвоки ја лансира својата V-Twin Racing Street Custom линија, скратено VRSC или V-Rod, и тоа се првите модели на компанијата со DOHC мотор и водено ладење за масивните „v-tvin” агрегати.

Линијата V-Rod e правена наменски, како конурент на јапонските машини, a „срцето” на оваа машина е агрегат наречен Revolution, а развиен заедно со едно познато име од светот на автомобилската индустрија.

Станува збор за компанијата Porsche. Германците го дизајнирале агрегатот, го направиле во Германија, a со тоа V-Rod e претворен во најбрзата Harley-Davidson машина, што од 0 до 100 км/ч забрзува за само 3,6 секунди.

За разлика од традиционалните „v-tvin” единици на американскиот производител на мотоцикли, Revolution имал поинаква конфигурација (под агол од 60 степени), со работен волумен од 1.131 кубни сантиметри, со петостепен мануелен пренос на силата и со моќ од околу 155 KS.

Инаку, V-Rod уште од почетокот се сметал за визуелно поинаков од останатите мотоцикли од гамата на Harley-Davidson, но неговото производство е прекинато пред три години и тоа без никакво објаснување од страна на Harley Davidson.

Toa не значи дека целосно исчезнал, бидејќи на пазарот има доста примероци, а некои од нив се толку примамливи што често пати се сретнуваат на аукции на наддавање.

Тому таков е и случајот со овој CVO модел од 2005 година. Примерокот поминал само 3.157 км, а наскоро атрактивниот мотоцикл ќе добие нов сопственик. Се очекува истиот на аукција да постигне цена повисока од 10.000 европски банкноти.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Од Италија пристигнува вирус на две тркала – Vyrus Alyen

BMW R18 – новиот крстосувач конечно покажан

Kawasaki Ninja ZX-25R во карбонско издание

Електричен мотоцикл од иднината – Z Motorcycle

3Д Печатење – иднината на изработка на мотоцикли

На радост на моторџиите вљубени во BMW пристига новиот R18

Мотоцикл од дрво вози со 220 km/h!

Мотоцикл Lazareth LM 410 чини100 илјаи евра

Нај сестран електричен мотоцикл на светот -Cake Ösa