Honda ги интензивира работите на автономни возила

Honda објави дека започна програма за тестирање на автономни возила, која ќе направи голем чекор кон водење бизнис со Autonomous Vehicle Mobility Service (MaaS) во Јапонија, која Honda планира да ја лансира во соработка со Cruise и General Motors.

Програмата за тестирање на технологија за услуги за мобилност на автономни возила ќе се спроведе во градот Utsunomiy и градот Хаг.

Како прв чекор во подготовката за темелно тестирање, ќе се направи карта на областа со висока дефиниција со помош на специјализирано возило за мапирање.

Кога мапата со висока резолуција ќе биде подготвена, автономното возило, Cruise AV, ќе се вози на јавни патишта за да развие и тестира автономни возила прилагодени на сообраќајната околина и соодветните закони и прописи во Јапонија.

 

Honda и Cruise работат заедно на програма за тестирање и ќе продолжат на нова работна локација што ќе биде поставена како дел од објектот на Хонда во префектурата Точиги.

Понатаму, Honda има намера да го започне својот бизнис со автономни возила MaaS во Јапонија користејќи Cruise Origin, возило заеднички развиено од Honda, Cruise и General Motors, исклучиво за компании кои ќе нудат услуги за мобилност на автономни возила.

Honda Mobility Solutions Co., Ltd., подружницата на Honda во MaaS, ќе биде оператор на таков бизнис во Јапонија.

Hondа ќе се стреми да создаде нова вредност за мобилноста и секојдневниот живот на луѓето, нудејќи им на своите клиенти радост да го прошират својот животен потенцијал…

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Hyundai со патент за дисплеј во средина на воланот

Honda SENSING 360 степени – формула за безбедност

Сон на возачите Вечен зел бран

Google AI го подобрува протокот на крстосниците

Fiat Tipo „задоволи“на тестот „северен елен“ на Тимот км 77!

GM се пофали со нов авто пилот Ultra Cruise

Кинескиот автомобилски гигант Geely почнува со производство на сателити

Lancia Delta се враќа како електричен автомобил

Mazda6 со заден погон и мотор со 6 цилиндри во линија за 9 месеци!