Hyundai до 2028 на пазарот ќе исфрли автомобили што летаат!

Компанијата Hyundai Motor соработува со Меѓународниот аеродром Корп Корп (IIAC) за да го забрза развојот на урбаната мобилност (UAM) и да започне пробни летови што е можно поскоро.

Овие компании сакаат да ја комерцијализираат градската воздушна мобилност до 2028 година.

Hyundai го претстави своето прво воздушно концепт возило eVTOL на саемот за технологија CES 2020.

Тоа што eVTOL значи е „Електрично вертикално полетување и слетување“, што е потребно со цел да се изврши градско воздушно патување.

Целта за создавање летачки возила е јасна.

Овој вид на транспорт ќе ги растовари патиштата, ќе го намали метежот и генерално ќе го направи јавниот превоз подобар и полесен.

Планирано е на почетокот ваквите возила, односно авиони, да бидат наменети само за јавноста, а подоцна се планира и создавање летачка такси-служба.

Ако напредувањето на технологијата продолжи вака, тоа значи дека наскоро ќе ги добиеме првите летачки автобуси, што значи дека одењето на работа никогаш нема да биде подобро или побрзо.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Ford Focus RS RX на Кен Блок продаден за 200.000 долари

Вака би можел да изгледа новиот Volkswagen Corrado и ни се допаѓа!

Нај-непристојни се возачите на BMW

Шведска станува вселенска сила- најавува лансирање на сателити

И Ferrari отповикува автомобили!

Најскапа гаража во светот

Fiat 500 Electric 3+1 со дополнителна трета врата

Dacia Duster Pick- up!

Скејборд голем колку лаптоп и на струја доаѓа од Јапонија