Hyundai и Rolls-Royce

Hyundai Motor Group и Rolls-Royce Holdings (компанија за авиони, а не автомобилска компанија) потпишаа писмо со намери за заеднички развој на одржливи погонски системи за авиони.

Тие ќе работат заедно за да развијат погонски системи за мали патнички беспилотни дронови. Системите треба да користат електричен погон, а електричната енергија би се добивала од водородни горивни ќелии, пишуваат информстивните агенции.

Компаниите имаат намера да развијат целосно функционален прототип до 2025 година, по што ќе ја понудат технологијата на пазарот. Употребата на горивни ќелии, како што тврдат овие две компании, овозможува електричен погон на авиони со низок шум и ниски емисии на штетни материи во комбинација со долг дострел.

Hyundai има значително искуство со производство и развој на горивни ќелии, а заедно со Toyota дојде најдалеку од сите производители на автомобили во оваа област. Rolls-Royce Holdings е еден од најголемите светски производители на млазни мотори за цивилни авиони, а произведува и напредна воена опрема.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Citroen C5 X Plug-in хибрид

Познато е колку ќе чини синтетичкото гориво

Škoda  Enyaq iV кампер

ELegend EL1 и EL2 ќе бидат инспирирани од легендарни спортски автомобили

Tркачки Maserati MC20 GT2

Како е создаден светски препознатливиот архитектонски симбол на Минхен?

Porsche тврди дека EV може да бидат попрофитабилни од термичките

Ford развива полнач што самиот се „закачува“ за EV

Конфискуван Ferrari 458 Italia во чешката полициска флота