Јапонците ја оживуваат својата мини машина – Honda Motocompo

Honda за прв пат го откри името Motocompacto во 2020 година, кога јапонската фирма поднесе барање за заштита на името до Канцеларијата за патенти и трговски марки на САД.

..Иако името има повеќе букви од оригиналниот Motocompo, тоа е јасно упатување на иконата машина со џебна големина. Сепак, тоа беше последен пат името Motocompacto да се појави во насловите.

 

Односно, досега, бидејќи Honda неодамна поднесе нова апликација за трговска марка, овој пат до Канадската канцеларија за интелектуална сопственост.

Апликацијата содржи два различни начини на пишување ист збор: Motocompacto и Moto Compacto.

Интересно е што во апликацијата имињата се означени на следниов начин „Стока: копнени возила, само – балансирачки електрични скутери; скутери на електричен погон“.

Во апликацијата има и дизајн на лого за скутер, на кој е прикажан компактен скутер во кутии, сличен по изглед на куфер.

Додека сите други информации во врска со скутерот моментално се малку, сега знаеме дека Honda има намера да го врати минијатурниот мотоцикл во модерниот свет.

Дополнително, Motocompacto или Moto Compacto најверојатно ќе биде мал електричен скутер наменет за градско возење кој нуди краток опсег со заменливи батерии.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Wolverine XS 800 необичен крузер со впечатливо широки задни гуми!

Praga го преставува ексклузивниот ZS 800

Ducati DesertX добива turn-by-turn навигација

Прастар мотоцикл Harley-Davidson од 1908 година е продаден за 860.000 евра

Husqvarna Norden 901 Expedition пристигнува оваа година

Првиот Suzuki на струја и на две тркала пристига во 2024

Произведени еден милион КТМ мотоцикли

Ducati почна со производство не електричен мотоцикл

Harley-Davidson во целост преминува на струја