Јужна Кореја co финансиска помош за производители на батерии

Но тука има една „квака“ бидејќи истата е обезбедена само за производителите што инвестираат во САД…

Јужна Кореја соопшти дека ќе обезбеди финансиска поддршка од 7 трилиони корејски вони (7,1 милијарди американски долари) за своите производители на батерии кои сакаат да инвестираат во инфраструктурата во Северна Америка во следните пет години, за да им помогне на фирмите да се справат со Законот за анти-инфлација на САД.

Поддршката на владата ќе вклучува намалување на стапките на заемите и премиите за осигурување за дури 20 отсто, како и обезбедување на повеќе заеми и даночни кредити за капацитетите за производство на батерии и материјали на корејските фирми во регионот, соопшти Министерството за индустрија, објави Reuters.

Министерството за финансии на САД пред повеќе од еден месец објави построги даночни правила за електричните возила (ЕV), барајќи од производителите на автомобили да набавуваат одреден процент од одредени минерали за батериите за ЕV од САД или од американски партнер за слободна трговија за да се квалификуваат за нови федерални стимулации на САД во рамките на на пропишаниот закон.

Според законот, 50 отсто од вредноста на компонентите на батериите мора да бидат произведени или составени во Северна Америка за компанијата да се квалификува за кредит од 3.750 долари.

„И владата и бизнисмените треба да соработуваат за заеднички да изнајдат решенија за ефикасно справување со брзо менувачките ситуации по Законот за намалување на инфлацијата“, рече министерот за трговија Ли Чанг-јанг на состанокот со големите производители на батерии и компании за материјали.

Во ноември, Јужна Кореја формираше сојуз за батерии со поддршка на владата, со цел полесно да се натпреварува на овој пазар на кој доминира Кина.

Јужнокорејските LG Energy Solution (LGES), Samsung SDI и SK On сочинуваат три од најдобрите пет светски производители на батерии за електрични возила, кои заземаат повеќе од една четвртина од глобалниот пазар и ги снабдуваат компаниите како што се Tesla, Volkswagen и General Motors.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Tata е чекор поблиску до отворање фабрика за батерии за електронски возила во Велика Британија

Ford Transit 2024 година

Lada има најстарa понуда, а кинескиот Zeekr најмлада

McLaren има приоритет на профитабилноста пред електричните автомобили

Renault стана втор најпродаван бренд во Европа

Низ Минхен ќе возат автономните возила на Volkswagen

BYD Dolphin: Кинез кој може да ги збуни Европејците

Haval H6 затегнување на брчките

Во Германија запалени десет автомобили на Теslа,