Карлос Тавареш – мали батерии со мали автомобили се иднината на EV

Првиот „Форум за слобода на мобилност“ остави бројни наслови и  насоки за иднината на електричната чиста мобилност…

Во своето прво издание, овој настан, инициран од Stellantis и со посредство на Wavestone, спроведе опсежна анализа и дебата за прашања како релевантни како што е процесот на транзиција кон „одржлива“ мобилност во кој се зафати Европската унија и како да се зачува слободата на мобилност за сите во новата ера која веќе се наѕира.

Карлос Тавареш (Carlos Tavares), извршен директор на Stellantis, беше еден од учесниците.

„Врховниот лидер“ на четвртиот најголем производител на возила во светот остави неколку наслови за тоа како се одвива споменатиот процес на електрификација на европската автомобилска индустрија и предизвиците што претстојат да ги спречи граѓаните да ја изгубат слободата на движење што моментално ја нуди термичката автомобил.

Во една од неговите многубројни интервенции за време на дебатата, како и во следната рунда прашања и одговори, Тавареш даде неколку интересни коментари за синтетичките горива.

Мораме да запомниме дека Германија и дозволи на Европа да се откаже од целосната забрана за бензински и дизел автомобили од 2035 година. А тоа ослободување не е ништо повеќе од давање зелено светло на таканаречените „е-горива“.

Дозволувањето на продажба на нови автомобили дизајнирани да работат исклучиво на синтетички горива во крајна линија значи опстанок на моторот со внатрешно согорување по судбоносниот датум кој стана стотици наслови во последните месеци.

Сепак, според Тавареш, индустријата мора прво да покаже дека синтетичките горива се јаглеродно неутрални.

„Мислам дека е-горивата ќе бидат уште една технолошка насока што ќе се одвива.

„Индустријата ќе треба да докаже дека тие се јаглеродно неутрални, од зафаќање на јаглерод од една страна и емисиите на јаглерод од моторите од друга страна“, рече Тавареш.

Лидерот на Stellantis анализираше уште едно исто толку одлучувачко прашање. А тоа е потребата да се направат полесни електрични автомобили. Нешто што, според Тавареш, ќе се случи доколку пратениците ја поддржат инфраструктурата за полнење и, паралелно, ја сменат хемијата на батериите. Ова ја отвора вратата за помали и полесни батерии, а со тоа ги намалува трошоците.

Прашањето за достапност е поврзано и со цената на суровините, во неколку наврати предупреди Тавареш.

Тој исто така истакна дека е многу можно во иднина значително да се променат хемијата и материјалите потребни за изработка на батерии за електрични автомобили.

„Еден од најважните начини да се направи „чистата“ мобилност прифатлива е да се направат електричните автомобили полесни, што значи да се најде подобра хемија на батериите, со користење на алтернативни материјали и јавна инфраструктура што поддржува помал домет.

Ако автономијата е помала, тежината е помала, ако тежината е помала, цената е помала.

На крајот на денот, електричните возила ќе бидат поприфатливи доколку инфраструктурата е доволно густа за да обезбеди мир на умот во смисла на ослободување од вознемиреност со опсегот (досегот)“, рече извршниот директор на Stellantis.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Новата CATL платформа обезбедува 1000 km автономија и троши 10,5 kWh/100km

Lotus претстави полнач за батерии за ЕV со монструозна моќ

Nio ја проширува мрежата на станици за размена на батерии

BMW iX има вградена батерија која му дава домет од 978 km

Најава за електричен Renault 5

Воздушни перничиња во браниците

Започнува сериското производство на првата серија роботакси возила

Stellantis и Renault половните дизел комбиња ќе ги прават електрични

Автономен автомобил IndyCar ќе пристигне во Гудвуд следната година