Ќе остане ли Германија без автомобилска индустрија

Пазарот на автомобили претрпува тектонски промени. тоа е јасно кога се гледа класичното производство на возила, што може да се види од бројките на индустрискиот информативен сервис Marklines…

Списанието Handelsblatt ги толкуваше и испрати јасно предупредување до Германија. Според специјализираните портали, 5,6 милиони патнички автомобили и комбиња биле произведени во Германија во 2012 година, но само 3,6 милиони биле произведени во 2022 година.

Фактот дека корпорациите како VW, Mercedes и BMW сепак постигнаа рекордни профити (вкупно 49,2 милијарди евра) е благодарение на експанзијата на странското производство. Лидерите во индустријата произведоа повеќе од десет милиони возила надвор од Германија во 2022 година.

Високите цени на енергијата, трошоците за плати и даноците гарантираат дека овој тренд најверојатно ќе продолжи да се интензивира дури и по пандемијата на коронавирус. На ова се додава и зголемената важност на електричните автомобили. VW произведува во Шпанија, Mercedes во Кина и Полска.

CAR Center Automotive Research пресметал дека цената на еден час работа, вклучувајќи ги и дополнителните трошоци за плата, е 59 евра во германската автомобилска индустрија и 28 евра во Шпанија. Во Унгарија и Полска, само 13. Здружението на германската автомобилска индустрија (VDА) смета дека офанзивата за Германија како индустриска локација е итно неопходна.

Во спротивно, Германија се заканува да се лизне во безначајност во глобалната споредба. Тоа веќе се случи на полето на малите автомобили поради високите трошоци. На полето на малите автомобили и големите комбиња од 2012 година е забележан пад од речиси 90 отсто. Благодарение на подобреното снабдување со чипови, производството на возила треба повторно да се зголеми оваа година.

Меѓутоа, во Германија нема да има враќање на бројките од последната деценија. Особено голема е грижата на работничките совети во индустријата. Електричните автомобили бараат значително помалку делови. Ќелиите на батериите доаѓаат во голем број од Азија. Ова е причината зошто работните места се загрозени, особено кај добавувачите на автомобилската индустрија.

Во Германија, BMW и Mercedes се фокусираа на производство на луксузни автомобили како што се серијата 7 и класата S. Останатите доаѓаат од странство. Многу добавувачи во автомобилската индустрија немаат можност да се префрлат на други локации и да ги загубат клучните бизнис активности и работни места.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Aналитичарите гледааат значаен потенцијал во акциите на Ferrari

FIAT водечка автомобилска марка во групацијата Stellantis

На автопатиштата во Јапонија ќе има лента за автономни возила

Јужна Кореја co финансиска помош за производители на батерии

Новиот Fiat Punto ривал на Dacia Sandero

Haval Ruge и Haval Ruge Max

Toyota Motor Manufacturing Turkey

Големата понуда на автомобили може да поттикне „војна на цените“

KIA малите електрични автомобили ќе ги прави во Европа