Колку долго можете да возите на резерва ?

Тоа може а го пресметате, погледнете како…

Ако жолтото светло на таблата со инструменти се вклучи, што сугерира дека возилото е на резерва, некои возачи ќе паничат, а некои искусно ќе ја цедат последната капка гориво од резервоарот.

Второто, не го препорачуваме, бидејќи честото возење на минимум може да доведе до оштетување на пумпата за гориво (не подмачкува како што треба), како и филтерот за гориво, кој може да добие мали нечистотии или талог од дното на резервоарот, пишуваат експертите.

Колку може автомобилот да оди на резерва?

Има многу мерења и истражувања, но само вие знаете колку троши вашиот автомобил во просек, а тоа е најважниот дел од информациите.

Се претпоставува дека остануваат околу пет литри гориво како резерва, но точната количина ќе ја добиете на наједноставен начин.

Кога резервата е вклучена, брзо на бензинската пумпа, инвестирајте повеќе пари и наполнете го резервоарот до врвот.

Одземете го тој број од капацитетот на резервоарот во фабричките податоци (на пр. 55 минус 49).

Ќе ја добиете количината на гориво што останува во резервоарот откако ќе се запали светлото.

Погледнете ја просечната потрошувачка и споредете ја со количината на гориво што останува во вашиот резервоар.

Со некои возила ќе покриете повеќе од 70 км резерва, со други помалку од 40 км, и сето тоа зависи од вашиот стил на возење, без разлика дали возите во градот или на автопатот, каде се троши повеќе гориво, или на патиштата со ограничување од 80 км на час, каде ќе бидете најекономични.

Како и да е, за ваш мир и безбедност, секогаш е добро да знаете колку гориво останува во резервоарот откако ќе се појави жолтото светло.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Едно цело село во Франција ќе вози Renault Zoe!

Брендирани маски и еколошки Fiat 500e за претседателот на Италија!

Ставата на Ferrari 250 GTO повеќе не е заштитена – реплики на повидок

Наскоро Mercedes-AMG GT Black Series

Неуништливиот Aurus: Луксузната руска лимузината ги мина сите тестови

Најавен новиот Ford Bronco

Шефот на Nissan се извини поради загубите!

Lamborghini најави промоција на ново возило на 8 јули

AC Cobra вратена во живот и електрифицирана!