Кристoф Гујон голем мајстор за изведби на автомобили во сооднос од 1/4

Од играчка за неговиот син,до светки популарните намалени изведби на „Четворката“ и на “Спачекот“ тоа на овој посветен моделар му донело глобална популарност и слава….

Овој Французин, од местото Сент Уин-лес Вињес (Saint-Ouen-les-Vignes) роден  1995 година за својот син направил модел од Renault 4 во сооднос намален на ¼, a набргу почнале да му пристигнуваат нарачки и од други вљубеници во популарната „четворка“.

И одговорните од фабриката на Renault покажале голем интерес за неговата работа.

Во наредните 15-тина години направил модели на практично сите изведби на R4, од соголениот ран R3 до последните GTL-изведби што се произведуваа во Словенија, република во некогашната заедничка држава СФР Југославија и била многу популарна на нашите простори.

По ова овој моделар побарал предизвик во уште една француска икона на четири тркала, Citroën 2CV.

Во неколку наврата изработувал и уникатни изведби на други автомобили, но неговите први две љубови му останале база.

Денес можете да нарачате некои од моделите на овие два автомобила, a цената на поедините примероци стартуваат од околу 1500 евра.

Интересно е да се спомне дека откако ќе ги моделира и сите можни варијанти на „спачек“ овој Французин најавил дека ќе се посвети на на класичните „Буби“ на Volkswagen.

Мајсторот самиот ги изработува калапите за сите делови на моделите, додека, пак, лакирањето (со оригинални фабрички бои на вистинските автомобили) му го препушта на специјалистот на тоа поле.

Моделите се изработени од полиестер, a постојат и примероци со управување на далечина, но исто така и такви што можат да се возат со детски педали.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Rivan со кујни на извлекување како дополнителна опрема!

Citroën Born Paris XV, 100 автомобилски икони за прослава на 100 роденден на брендот

Новиот Mercedes-AMG One вреди четири милиони долари!

Ново продолжение на посетата на фабриката Rimac Automobili!

Од Ливерпул на финалето на лига на шампиони во Мадрид со Škoda Favorit

Најавено годишно производство од 10.000 примероци на Tesla Roadster

Електричниот Lotus Type 130 себитира на 16 јули годинава

Škoda Mountiaq – креација на фантазијата на младите дизајнери од Чешка

Почна одбројување до премиера Bentley Flying Spur, лимузина со спортски DNK!