Lada во Октомври ја зголеми продажбата во Европа!

Продажбата на руски автомобили Lada во ЕУ се зголеми за 2,5 пати на годишно ниво во октомври…

Во регионот се регистрирани 111 автомобили, покажуваат податоците на Европската асоцијација на автомобилски производители (ACEA).  Во периодот јануари-октомври 2021 година, продажбата на LADA во ЕУ е намалена за 31,7 отсто во однос на истиот период лани – продадени се 1.266 автомобили.

Продажбата на нови автомобили во ЕУ е зголемена за 2,2 отсто во периодот од јануари до октомври, на 8,192 милиони автомобили, но во октомври е забележан забележителен пад од 30,3 отсто на годишно ниво, на 665.000 возила.

Тоа беше и најслабиот показател некогаш забележан, според податоците на ASEA. Во Германија продажбата е намалена за 34,9 отсто, во Франција за 30,7 отсто, во Италија за 35,7 отсто, а во Шпанија за 20,5 отсто.

Во истиот период основните пазари бележат раст во периодот јануари-октомври: во Франција за 3,7 отсто, во Италија за 12,7 отсто, во Шпанија за 5,6 отсто, иако на најголемиот пазар, Германија, продажбата е намалена за 5,2 отсто.

Според здружението, продажбата на нови автомобили Stellantis (поранешни автомобили Fiat и групација PSA) во првите десет месеци е зголемена на годишно ниво за 3,1 отсто, Volkswagen за 2 отсто, додека продажбата на автомобили Renault е намалена за 9,6 проценти.

Во октомври продажбата на Stellantis падна за 33 отсто на годишно ниво, на Volkswagen за 44 отсто, а на групацијата Renault за 31,7 отсто.

На почетокот на февруари, ACEA направи прогноза според која продажбата на автомобили во ЕУ ќе почне да закрепнува по кризата предизвикана од корона вирусот и ќе се зголеми за десет проценти на крајот на годинат

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Tesla ги запре нарачките од Европа и Кина за pick up моделот Cybertruck

Corvette Z06 70th Anniversary Edition како Pace Car на овогодинешниот Индијанaполис 500

Нов потпретседател на одделот за дизајн во Dacia

Hyundai би можел да ја прекине соработката со Rimac

Се укинува производството на Ford Fiesta во изведба со три врати

Dacia одбележа убав јубилеј 10 милиони произведени возила

Цените на автомобилите во Русија со енормен скок по воената интервенција

Победи на Владимир Тренески и Давид Малинковски на првите две трки од Twingo Cup

На Хунгароринг викендов почнува сезоната на Twingo Cup