Лесна платформа на Lotus за наследниците на Elise и Еvora

Lotus детално ја опиша лесната платформа која ќе ги поддржи нејзините целосно електрични замени за моделите  Elise, Exige и Evora  кои ќе се појават од 2026 година…

Новата архитектура е 37% полесна од структурата што ја користи новата Emira на бензински погон и е опишана како нацрт за електрични возила на Lotus.

 

Од Lotus потврдија дека ќе продолжат да произведуваат спортски автомобили во седиштето во Хетел во Норфолк, додека повеќе модели ориентирани кон „животниот стил“  – вклучувајќи ги и SUV Type 132 и Type 133 coupe – ќе се произведуваат во новата фабрика во Вухан, Кина.

Платформата за е-sport беше развиена преку наменски Проектен проект LEVА (Архитектура на лесни електрични возила), започнат во октомври минатата година, делумно финансиран од фондот „Напредна рута до пазарен демонстратор“ АРМД ( Advanced Route to Market Demonstrator -ARMD), поддржан од владата.

Покрај тоа што е основа за новиот Lotus двосед, со кодно име Type 135 и закажан за лансирање во 2026 година, ќе им биде понуден на трети страни преку Советодавниот оддел Lotus Engineering веројатно e вклучително и  Alpine, кој го дели развојот на Тype 135 и го развива целосно електричниот наследник А110.

Батериите, кои се движат од 66,4kWh до 99,6kWh, можат да бидат наредени во распоред  во средината на шасијата (како во хипер-автомобилот Evija) или конвенционално поставени под подот за да се сместат конфигурации со две седишта  и изведби четири седишта со растојание помеѓу оските од 2470 мм, па до повеќе од 2650 мм.

Со оглед на тоа што идното coupе на Lotus со четири седишта ќе биде направено во Кина и ќе користи посебна архитектура од матичната компанија Geely, многу е веројатно дека електричниот наследник со четири седишта ќе биде Evora 2 + 2.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Hyundai со патент за дисплеј во средина на воланот

Honda SENSING 360 степени – формула за безбедност

Сон на возачите Вечен зел бран

Google AI го подобрува протокот на крстосниците

Fiat Tipo „задоволи“на тестот „северен елен“ на Тимот км 77!

GM се пофали со нов авто пилот Ultra Cruise

Кинескиот автомобилски гигант Geely почнува со производство на сателити

Lancia Delta се враќа како електричен автомобил

Mazda6 со заден погон и мотор со 6 цилиндри во линија за 9 месеци!