Mazda се приклучува на истражувањето за горива од новата генерација

Здружението за истражување на иновации за биомаса за следната генерација на автомобилски горива и Mazda Motor Corporation објавија дека Mazda стана полноправна членка на асоцијацијата.

Истражувачката асоцијација е основана на 1 јули 2022 година од ENEOS Corporation, Suzuki Motor Corporation, Subaru Corporation, Daihatsu Motor Co. Ltd., Toyota Motor Corporation и Toyota Tsusho Corporation. Влезот на Mazda го зголемува вкупниот број на компании членки на седум.

Истражувачкото здружение промовира технолошко истражување за употреба на биомаса, како и ефикасно производство на биоетанолско гориво за автомобили со цел да се постигне јаглеродно неутрално општество.

На 25 октомври 2022 година, Здружението за истражување склучи Основен договор со градот Окума, и во префектурата Фукушима за воспоставување нови деловни капацитети и започна иницијативи насочени кон брзо и соодветно справување со предизвиците со кои се соочува заедницата.

Истражувањето за подобрување на производствената технологија за биоетанолско гориво и употребата на CO2 генериран за време на производството на биоетанолско гориво што Истражувачката асоцијација го промовира како дел од низата различни опции за постигнување јаглеродна неутралност се совпаѓа со идејата промовирана од Mazda за обезбедување повеќе опции во нејзината стратегија за повеќе решенија, што е токму синхроничноста е она што ја наведе Mazda да се приклучи на асоцијацијата.

Хиројуки Јамашита (Hiroyuki Yamashita, постар главен инженер одговорен за технолошки истражувања во Mazda, рече:

„Ние сме многу почестени што ја добивме оваа покана од Асоцијацијата за истражување на иновации за биомаса за следната генерација на автомобилски горива. Преку здружението, ќе работиме заедно со други компании-членки на подобрување на истражувањето и развојот на технологијата за производство на гориво од биоетанол и други технологии. Ќе вложиме максимални напори да го зголемиме потенцијалот на јаглеродно неутралните горива како ветувачка опција за постигнување на јаглеродно неутрално општество“.

Понатаму, Коичи Наката (Koichi Nakata), претседател на Одборот на директори на Здружението за истражување на иновации за биомаса за следната генерација на автомобилски горива изјави:

„Јаглеродно неутралните горива се водечка енергетска опција за остварување на јаглеродно неутрално општество. Воодушевени сме што Mazda, која има акумулирано значајно знаење и технологија поврзани со јаглеродни неутрални горива, стана наш нов партнер. Истражувачката асоцијација дополнително ќе го промовира истражувањето на технологијата за производство на гориво за биоетанол и употребата на CO2 генериран за време на тој процес.

Во Европа, Mazda е членка на eFuel Alliance од 2021 година. Алијансата обединува организации и засегнати страни кои ја поддржуваат целта за воспоставување и промовирање на CO2 неутрални е-горива и водород како веродостоен и вистински придонес за намалување на емисиите во транспортниот сектор.

Mazda се залага дека ефективно намалување на емисиите на CO2 треба да се постигне преку два комплементарни пристапи: прво, воведување на целосно електрични возила за замена на возилата со мотори со внатрешно согорување и второ, постепена замена на фосилните горива со јаглеродно неутрални горива во електрифицираните автомобили и постоечките внатрешни мотори со согорување.согорување.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Автономен автомобил IndyCar ќе пристигне во Гудвуд следната година

Volvo сака драстично да ги намали штетните емисии без да навлегува во процесот на производство

Решение за непрописното паркирање во гаражи:

„Charge On Solar“ на Tesla

Nio ES6 има нова батерија со цврст електролит за опсег од 930 km

Новите безбедносни тестови на Euro NCAP

Аеродинамиката во автомобилската индустрија

Моќните семафори во Германија се контролирани од вештачка интелигенција

Audi сака да користи електрична платформа од друг производител